Herald Tribune: «Ευθύνες των Ευρωπαίων για την Ελλάδα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Herald Tribune: «Ευθύνες των Ευρωπαίων για την Ελλάδα»



Παρότρυνση προς τους Ευρωπαίους να επαναδιαπραγματευθούν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ρίχνοντας το βάρος στη ανάπτυξη, και όχι στην «ακατάπαυστη λιτότητα», απευθύνει η αμερικανική International Herald Tribune.


Οπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις δυσκολίες των απλών Ελλήνων απ΄ ό,τι στις...δυσκολίες των Ευρωπαίων τραπεζιτών.
Αντί να προσπαθούν να τιμωρήσουν τους ''ασώτους'', θα έπρεπε να σκεφτούν τις συνέπειες που έχει η καταδίκη της Ελλάδας σε πολυετή ύφεση, εκρηκτική ανεργία και αυξανόμενη φορολογία, με μοναδικό αντάλλαγμα την ''υπόσχεση'' ότι ίσως, σε μια δεκαετία το δημόσιο χρέος της χώρας θα επιστρέψει στα -ήδη προβληματικά- επίπεδα του 2008-2009.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις και ο κ. Παπανδρέου σημείωνε πραγματική πρόοδο. Ομως, είχε γίνει αδύνατο να συνεχίσει να απολύει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, τη στιγμή που η λιτότητα πνίγει οποιαδήποτε ρεαλιστική πιθανότητα να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.
Ελπίζουμε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας με έμφαση στην ανάπτυξη. Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Σαρκοζί και άλλοι, σπεύδουν τώρα να κατηγορήσουν τους Ελληνες για το «ξήλωμα» της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες για την κρίση -και επιτέλους να την επιλύσουν».
Οπως 2.500 χρόνια πριν...
Στην Ελλάδα, όπου ο λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στους ευγενείς πριν από 2.500 χρόνια και εγκαθίδρυσε την κυριαρχία του, ακριβώς εκεί είναι όπου τελικά συγκρούστηκε το εγχείρημα του ευρώ με τα όρια που θέτει η Δημοκρατία.
Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι στην αρχαιότητα ο αγώνας για Δημοκρατία συνδεόταν και με τη διαμαρτυρία για τα υψηλά χρέη, που στερούσαν την ελευθερία από όλο και περισσότερους ανθρώπους (...)
Θέτοντας τη νομισματική ένωση ως απόλυτο στόχο προκύπτει ένα stress test όχι μόνο για τις δημοκρατικές παραδόσεις αλλά και ένα δυσβάσταχτο φορτίο...
Bookmark and Share