Με την Ιταλία να τίθεται υπό την «εποπτεία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τα spreads των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και με το ελληνικό πρόβλημα δυσεπίλυτο, η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνη.
Ενα ακόμα κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων για την παγκόσμια οικονομία μπήκε την Παρασκευή όταν οι ηγέτες του G20 δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα... κοινό πλαίσιο για την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ και τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στα πρόθυρα «δημοσιονομικού σοκ».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, η ύφεση στην ευρωζώνη βαθαίνει ταχύτατα, καθιστώντας οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης από την αρχή «νεκρό», καθώς η κατάρρευση του ΑΕΠ μιας χώρας καθιστά μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση των χρεών της. Για τον γνωστό οικονομολόγο, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος αλλά και οι Ισπανία, Ιταλία θα χρεοκοπήσουν εάν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ανάπτυξή τους.
Την ίδια στιγμή όμως βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κυρίως οι S&Ρ 500 και DAX επανέρχονται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Μάλιστα ο αντιπροσωπευτικός αμερικανικός δείκτης περνάει σε κέρδη για τη φετινή χρονιά, ενώ ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης υπολείπεται περίπου 9% από τα υψηλά 52 εβδομάδων (7.600 μονάδες).
Προσώρας τα διογκούμενα προβλήματα φαίνεται να κρύβονται στη σκιά της ελληνικής κρίσης, με την Αθήνα να λειτουργεί σαν... σάκος του μποξ για τους υπόλοιπους προβληματικούς εταίρους.
Οι τελευταίες εξελίξεις από την Ιταλία αναδεικνύουν την ευρεία διάσταση της κρίσης με τα spreads των ιταλικών ομολόγων να κινούνται σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Στα μέσα της εβδομάδας εκτινάχθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ στο 6,35% παρά τα δισεκατομμύρια που έχει «ξοδέψει» η ΕΚΤ για να στηρίξει τις τιμές των χρεογράφων.