Συμφωνία για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές και σε εδάφη της Τουρκίας, μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και της εταιρείας «Shell» θα υπογραφεί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο «χρέος της Ελλάδας προς την Τουρκία» από φυσικό αέριο.
Ο Γιλντίζ είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τη «Shell» θα αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα.
Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για έρευνες στα ανοιχτά της...Αττάλειας, της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας. Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» σε χθεσινό της δημοσίευμα έγραψε ότι «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα», αφού «η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας».
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρα και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων, θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.
Η «Σαμπάχ» υπογράμμισε ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έχει καθορίσει τρεις περιοχές της Μεσογείου όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όρισε ως κύριες περιοχές έρευνας τα ανοιχτά της Αττάλειας, της Μερσίνας και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2007 σεισμικές έρευνες σε περιοχές της Μεσογείου και ότι «οι σεισμικές έρευνες περιλαμβάνουν το σύνολο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, αλλά και τις περιοχές αδειοδότησης ερευνών που προκύπτουν από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την ΤΔΒΚ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα στον κόλπο της Μερσίνας.
Ως προς το χρέος από φυσικό αέριο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι «η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου). Από αυτά έχουμε εισπράξει τα 185 εκατομμύρια και μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιανουαρίου σχεδιάζουμε να εισπράξουμε και το υπόλοιπο».
Άρης Αραμπατζής
Post Top Ad
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Τουρκία καλεί ...Shell για γεωτρήσεις στ' ανοιχτά της Αττάλειας