Τυπώνει χρήμα στα… μουλωχτά η ΕΚΤ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Τυπώνει χρήμα στα… μουλωχτά η ΕΚΤ;

-Απέτυχε να «αποστειρώσει» πλήρως τις αγορές ομολόγων της η ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά, τύπωσε νέο χρήμα, παρότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα.
-Πώς και γιατί συνέβη.
-Τι σημαίνει.

Κατά τη συνήθη της πρακτική, η ΕΚΤ αφαιρεί από την αγορά ποσό ίδιο με εκείνο που φέρνει στο σύστημα, μέσω των...αγορών ομολόγων. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές επιπτώσεις του αμφιλεγόμενου προγράμματος των παρεμβάσεών της στις δευτερογενείς αγορές. Και όλα αυτά, την ώρα που τόσο το Βερολίνο όσο και η ίδια η ΕΚΤ επιμένουν στο στόχο της διατήρησης των τιμών και αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ιδέα για τύπωμα χρήματος.

Σήμερα, λοιπόν, η ΕΚΤ βγήκε στην αγορά για να μαζέψει καταθέσεις επτά ημερών από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να αποστειρώσει τις τελευταίες αγορές ομολόγων.

Όμως, κατάφερε να αντλήσει μόνο 194 δισ. ευρώ, έναντι των 203,5 δισ. ευρώ που ζητούσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό. Η ΕΚΤ είχε αποτύχει να αντλήσει το ποσό που ζητούσε σε αντίστοιχη προσπάθεια αποστείρωσης και τον Ιούνιο του 2010.

Τι σημαίνει όμως αυτή η εξέλιξη; Τίποτα σπουδαίο, εάν αποδειχθεί ένα μεμονωμένο γεγονός, εξηγεί ο Gary Jenkins της Evolution Securities. «Εάν γίνει μια τάση, τότε, προφανώς είναι κάτι πολύ σημαντικό», λέει.

Από την άλλη, βέβαια, η αποτυχία του λεγόμενου sterilization είναι ενδεικτική της κλίματος που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα και της γενικότερης πιστωτικής ασφυξίας. Σε εποχές που η ρευστότητα στερεύει, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να καταθέσουν τα χρήματά τους για επτά ημέρες στην ΕΚΤ, προτιμώντας πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις (overnight), ώστε να έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share