«Ετοιμη για όλα» ..δηλώνει η Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

«Ετοιμη για όλα» ..δηλώνει η Τουρκία

"Ελπίζουμε ότι μια στρατιωτική παρέμβαση δεν θα κριθεί αναγκαία. Το συριακό καθεστώς πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει ειρήνη με το λαό του.."




Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει πλέον η Τουρκία και μολονότι διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, δηλώνει έτοιμη να λάβει σκληρά μέτρα απέναντι στην...άλλοτε σύμμαχο. «Εάν η καταστολή συνεχίσει, η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα. Ελπίζουμε ότι μια στρατιωτική παρέμβαση δεν θα κριθεί αναγκαία. Το συριακό καθεστώς πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει ειρήνη με το λαό του», τόνισε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Συρία - αν και επισήμανε ότι οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν μόνο αφότου συναντήσει τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Και μολονότι δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα τουρκικά μέτρα, ο Νταβούτογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ουδέτερης ζώνης για τον έλεγχο της μαζικής εισροής προσφύγων από τη γειτονική χώρα. Δήλωση, πάντως, που στη συνέχεια έσπευσε να ανασκευάσει, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία ουδέτερης ζώνης «προς το παρόν δεν είναι στην ατζέντα».

Σφίγγει ο κλοιός
Ο κλοιός, ωστόσο, σφίγγει ολοένα και πιο ασφυκτικά γύρω από το καθεστώς Ασαντ, μετά και την αποκάλυψη του ΟΗΕ ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερα από 250 παιδιά από την έναρξη της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία. «Κάθε μέρα που περνά, βρισκόμαστε και πιο κοντά σε μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Παρισιού για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Συρία. Ο Ζιπέ επισήμανε μάλιστα ότι, κατά την αυριανή σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, θα προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά Ε.Ε., Αραβικό Σύνδεσμο και Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share