Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονταν οι ενδείξεις πως...δειλά δειλά ''ξεπαγώνει'' και προχωράει το πρόγραμμα, ώσπου επιτέλους εμφανίστηκε μία χειροπιαστή απόδειξη.
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε πριν από λίγο πως η επιτροπή που εποπτεύει την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου είναι έτοιμη να προσλάβει τρεις διεθνείς νομικές εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες φέρονται να είναι οι Blackstone, GroupWhite & Case LLP και Allen & Overy LLP .Η ''αποστολή'' των δικηγόρων θα είναι να δώσουν τις συμβουλές της ώστε να προχωρήσουν και να τελειώσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, το τέλος των οποίων θα βρει τη χώρα μας απαλλαγμένη από χρέος τουλάχιστον 70 δις ευρώ.
Αναλυτές εξηγούν με νόημα πως κανείς δεν θα ''μάτωνε'' για να ακριβοπληρώσει αυτού του επιπέδου νομικούς συμβούλους εαν δεν είχε τη διάθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.
Βέβαια το παρασκήνιο και εδώ οργιάζει.Η επιτροπή που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να εποπτεύει την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκπρόσωποι των μεγάλων ξένων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.Πρόεδρος της επιτροπής αυτής είναι ο ''περίφημος'' Τ.Νταλλάρα, δηλαδή ο γενικός διευθυντής του διεθνούς τραπεζικού οργανισμού ΙΙF, για τον οποίο όμως ακούγεται πως τελευταία παραμερίζεται'' διαρκώς.
Μεγαλύτερο εμπόδιο για την Ελλάδα το διαρκώς επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον
Η χώρα μας όμως πληρώνει και τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις, με κάποιους να μας παρομοιάζουν με καρυδότσουφλο που βγήκε να αρμενίσει και ξαφνικά ξέσπασε η ''τέλεια καταιγίδα''.
Η ευρωπαική αγορά ομολόγων έχει τελείως απορρυθμιστεί με τρανό παράδειγμα την χαώδη διαφορά στα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.Το αποκορύφωμα ήταν η διαφορά στις αποδόσεις σε δημοπρασίες της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς οι γείτονες θα πληρώσουν 22 φορές το επιτόκιο που θα πληρώσουν οι Γερμανοί!
Και όλα αυτά ενώ έρχεται ένα καυτό τριήμερο καθώς όλοι αγωνιούν μην τυχόν οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίσουν την κορυφαία αξιολόγηση, με τριπλό Α, της γαλλικής οικονομίας.
Έκδηλος είναι και ο φόβος του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Christian Noyer, που σπεύδει να δηλώσει πως τυχόν γαλλική υποβάθμιση δεν θα ήταν δικαιολογημένη, και πως οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν αποφάσεις βασιζόμενοι περισσότερο στα πολιτικά παρά στα οικονομικά.
Μάλιστα ωσάν ''κουκουλοφόρος'' συστήνει στους οίκους να υποβαθμίσουν την Αγγλία αντί της χώρας του :''η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν μου φαίνεται να είναι δικαιολογημένη δεδομένων των οικονομικών θεμελιωδών. Αλλιώς, θα πρέπει να αρχίσουν με υποβάθμιση της Βρετανίας, η οποία έχει μεγαλύτερα ελλείμματα, το ίδιο χρέος, μεγαλύτερο πληθωρισμό, μικρότερη ανάπτυξη από εμάς''..