Το μοναδικό εως τώρα ασφαλές καταφύγιο από τις φοροεπιδρομές ήταν οι τραπεζικές καταθέσεις, για όσους τουλάχιστον έχουν ακόμη τη δυνατότητα να τις διατηρούν.
Όμως η...εφιαλτική κατάσταση των άδειων δημόσιων ταμείων φαίνεται να οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση για φορολόγηση στους τόκους.
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια:
- Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
- Άμεση αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων στις καταθέσεις
Εαν καταλήξουν στο πρώτο σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο σύμφωνα με δημοσίευμα στον Capital, οι τόκοι των καταθέσεων θα υπόκεινται σε φόρο εως και 45% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Μάλιστα θα συνεχιστεί η παρακράτηση του φόρου από τις τράπεζες ακόμα και για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιστρέφεται ο φόρος των τόκων.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό θα θιγούν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα υψηλότερο από 12.000 ευρώ, αφού αυτοί θα πληρώσουν παραπάνω φόρο για τους τόκους των καταθέσεων τους.
Γιατί πολύ απλά ο συντελεστής φορολόγησης για ετήσια εισοδήματα από 5.000 εως 12.000 ευρώ είναι στο 10%, όσο ακριβώς είναι σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων.
Απλούστερος μα πιο επώδυνος είναι ο δεύτερος τρόπος, που φέρεται να ανεβάζει οριζόντια ανεξαρτήτως εισοδήματος τον φορολογικό συντελεστή των τόκων από καταθέσεις στο 15% από 10% που είναι σήμερα.
Το μεγάλο πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει δεν είναι άλλο από έκρηξη των αναλήψεων και συνάμα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, όπου όμως ο τόκος είναι μεγαλύτερος.Και όλα αυτά βέβαια, και ας ακούγεται ως μονότονη επανάληψη, υπό την μεγάλη αίρεση πως υπάρχει κόσμος με τραπεζικές καταθέσεις αλώβητες
Post Top Ad
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Έρχεται φόρος στις καταθέσεις