Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ αποφάσισε το ύψος του ενοικίου που θα καταβάλλουν στην επιχείρηση οι θυγατρικές της που θα αναπτύξουν το φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα.
Το μηνιαίο μίσθωμα, λοιπόν, ανέρχεται σε...9 ευρώ το στρέμμα, ή 108 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό, αν και βρίσκεται χαμηλότερα από τους μέσους όρους της αγοράς, είναι ένα πραγματικό μέγεθος, και μάλιστα καταγεγραμμένο και δημοσιευμένο.
Με βάση το ποσό αυτό, και με μερικές απλές αριθμητικές πράξεις, προσπαθήσαμε να βρούμε το έσοδο του ελληνικού δημοσίου από την παραχώρηση εκτάσεων σε επενδυτές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ήλιος".
Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι για τα 10.000 μεγαβάτ θα απαιτηθούν περίπου 300.000 στρέμματα (για τα 200 μεγαβάτ της Πτολεμαΐδας απαιτούνται λιγότερα από 6.000 στρέμματα), σύμφωνα με το μηνιαίο μίσθωμα που θα λαμβάνει η ΔΕΗ, ένα πραγματικό έσοδο για το Δημόσιο θα ήταν 2,7 εκατομμύρια τον μήνα, ή 32,4 εκατομμύρια τον χρόνο.
Ακόμη όμως και διπλάσιο να ήταν το μίσθωμα που θα πλήρωναν οι (κουτο)Γερμανοί, το όφελος για το Δημόσιο δεν θα υπερέβαινε τα 65 εκατομμύρια τον χρόνο.
Δηλαδή, σε σημερινές τιμές, το έσοδο του Δημοσίου για 25 χρόνια θα ήταν περίπου 1,6 δισ. ευρώ.
Από το 1,6 δισ. ευρώ μέχρι τα 25 δισ. που υπολογίζουν οι εμπνευστές του "Ήλιος" ότι θα μπορεί να εισπράξει, και μάλιστα να τα τιτλοποιήσει για να μειώσει το δημόσιο χρέος, η απόσταση είναι μεγάλη.
Εκτός και αν η κιλοβατώρα από τον ελληνικό ήλιο αποτιμάται πολύ ακριβότερα από ό,τι αν προερχόταν από τον γερμανικό ή τον ολλανδικό../Χαμαιλαίων.