«Μαχαίρι» στην παρουσία της Ελλάδος σε διεθνείς αποστολές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

«Μαχαίρι» στην παρουσία της Ελλάδος σε διεθνείς αποστολές


Σε μία προσπάθεια του υπουργείου Αμυνας να συμμαζέψει τα λειτουργικά κόστη

Σε βαθιές περικοπές της συμμετοχής της χώρας μας σε ειρηνευτικές αποστολές, καθώς επίσης και στις διάφορες θέσεις εξωτερικού (π.χ ακόλουθοι άμυνας σε πρεσβείες) προχωρά από το επόμενο έτος το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε μία...
προσπάθεια να συμμαζέψει τα λειτουργικά κόστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος συμμετοχής στις ειρηνευτικές αποστολές θα περιοριστεί σε περίπου 33 εκατ. ευρώ από 122,5 εκατ. ευρώ το 2010 και 70,5 εκατ. ευρώ το 2011.


Οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των αμυντικών δαπανών είναι ασφυκτικές και η προσπάθεια που ξεκίνησε επί υπουργίας κ. Ευ. Βενιζέλου και συνεχίστηκε επί υπουργίας κ. Π. Μπεγλίτη συνεχίζεται και με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο στο Πεντάγωνο. Όπως παρατηρούν πάντως υψηλόβαθμοι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε πολλούς τομείς έχει γίνει απίστευτη σπατάλη υπό τον μανδύα της ενίσχυσης της εικόνας της χώρας.


«Φεύγουμε» από Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα ήταν αυτή της ISAF στο Αφγανιστάν. Οι αμερικανικές, κυρίως, πιέσεις για να ενισχύσουμε την παρουσία μας (ακόμη και με ελικόπτερα) στη συγκεκριμένη νατοϊκή αποστολή υπήρξαν ασφυκτικές, ιδιαίτερα επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Ηταν άλλωστε τότε αποφασίστηκε, σχεδόν στα κρυφά, να ενισχυθεί ο αριθμός των ελλήνων στρατιωτικών εκεί και μάλιστα αυτοί να μεταφερθούν σε μία από τις πλέον «εύφλεκτες» περιοχές του Αφγανιστάν, κοντά στην πόλη Χεράτ.


Σήμερα υπάρχουν 171 έλληνες στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Μέχρι τα τέλη του 2011 θα μειωθούν κατά 17 και το αντίστοιχο οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 860.000 ευρώ. Εντός του 2012, έχει προγραμματιστεί νέα μείωση κατά 111 άτομα με επιπλέον οικονομικό όφελος 5,5 εκατομμύρια ευρώ.


Ακόμη πιο βαθύ θα είναι το «μαχαίρι» που μπει στην νατοϊκή αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο. Κατά το 2010, η Ελλάδα διέθετε στην KFOR 670 στρατιωτικούς και το κόστος της παρουσίας τους εκεί ανερχόταν σε 26,5 εκατομμύρια ευρώ. Τον περασμένο Μάιο αποφασίστηκε μείωση κατά 399 άτομα, ρίχνοντας σε 271 άτομα την ελληνική δύναμη. Από αυτή τη μείωση κερδήθηκαν 15.120.000 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται να εξοικονομηθούν άλλες 270.000 ευρώ από την επιστροφή 67 στρατιωτικών. Η περικοπή θα συνεχιστεί και εντός του 2012. Θα επιστρέψουν στην Ελλάδα 185 άτομα με οικονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περίπου 5,4 εκατ. ευρώ. Όφελος θα προκύψει και από τη μείωση των πτήσεων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 (περίπου 723.000 ευρώ).


Οσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό, περικοπές θα γίνουν σε όλες τις βασικές αποστολές: στην «Αταλάντα» (για την πειρατεία) και στην «Active Endeavour» (για την τρομοκρατία). Η χώρα μας απέσυρε τον Αύγουστο του 2011 τη φρεγάτα με την οποία συμμετείχε στην «Αταλάντα», κερδίζοντας 23 εκατ. ευρώ. Από το 2012, μία ελληνική φρεγάτα θα παίρνει μέρος στην επιχείρηση για δύο μήνες ανά εξάμηνο. Όσον αφορά στην «Active Endeavour», το κόστος για το 2012 αναμένεται να μειωθεί στα 2.870.000 ευρώ από 5.250.000 ευρώ το 2011.


«Ψαλίδι» στους ΑΚΑΜ

Σημαντική παρέμβαση υπάρχει και στις θέσεις εξωτερικού (πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού) που σε πολλές περιπτώσεις είχαν οδηγήσει σε βόλεμα ημετέρων. Προβλέπεται ότι από τις συνολικά 700 θέσεις ακολούθων, μελών εθνικών αντιπροσωπειών και μελών των αποστολών σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), θα καταργηθούν οι 303. Η συνολική μείωση θα είναι σε ποσοστό 43% και η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. ευρώ. Μόνο στις θέσεις ακολούθων θα υπάρξει περιορισμός από 193 θέσεις σε 56 ως τον Ιούλιο του 2012 (μείωση 71%).

To Bήμα
Bookmark and Share