Πολιτική κρίση στη Βρετανία λόγω της απόφασης Κάμερον - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτική κρίση στη Βρετανία λόγω της απόφασης Κάμερον

Ρήξη στις σχέσεις με τον Κλεγκ έφερε το «όχι» του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής


«Απόφαση που απομονώνει την Βρετανία»..



Η άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να δεχτεί η χώρα του την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, αν δεν...γίνονταν πρώτα δεκτοί οι βρετανικοί όροι για την ελεύθερη αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, βρίσκει αντίθετους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και ιδίως τον αρχηγό τους Νικ Κλεγκ ενώ μοιάζει απειλεί την συνοχή της κυβέρνηση συνασπισμού.
Όπως επισημαίνει ο Observer, παρά το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κλεγκ στήριξε αρχικά τον πρωθυπουργό στην απόφασή του, στη συνέχεια μεταστράφηκε και (ανεπίσημα) χρεώνει πλέον στον Κάμερον αποτυχημένες διαπραγματεύσεις εκ μέρους του και για μία απόφαση που βάζει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της βρετανικής οικονομίας, τα οποία ο Κάμερον τόνισε ότι προασπίζεται.
Πηγή της εφημερίδας ανέφερε ότι ο Κλεγκ όταν πληροφορήθηκε τα γεγονότα τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν πίστευε ότι ο Κάμερον είπε «όχι» και δεν διαπραγματεύτηκε για να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
Παραταύτα, την Παρασκευή ο Κλεγκ μιλούσε για «μετριοπαθή και εύλογα αιτήματα» που έθεσε ο Κάμερον.
Η ίδια πηγή μεταφέρει στον Observer την εκτίμηση του Κλεγκ για την απομόνωση της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ και για πλήγμα στα οικονομικά της συμφέροντα. Την θέση του αυτή επισήμανε τηλεφωνικά και στον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου τη Δευτέρα. Η θέση του είναι ότι επρόκειτο για δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση εν γνώσει των συνεπειών της.

«Δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση»

Όπως υπογραμμίζει ο Observer, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφωνία στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού που μετρά ήδη 1,5 χρόνο ζωής.
Πάντως, παρά την απογοήτευση του Κλεγκ για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τη στάση του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων μιλώντας στο BBC υπογράμμισε ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική ενότητα που πρέπει να διαφυλαχθεί καθώς τυχόν κατάρρευση του συνασπισμού θα έφερνε «οικονομική καταστροφή» στη βρετανική οικονομία εν μέσω της γενικότερης αβεβαιότητας.
Προειδοποίησε δε ότι μία Βρετανία εκτός ΕΕ «θα είναι ένας πυγμαίος μέσα στο κόσμο όπου θέλω να είμαστε όρθιοι και να ηγούμαστε». Τάχτηκε δε κατά ενός δημοψηφίσματος για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Δέσμιος των ευρωσκεπτικιστών ο Κάμερον;
Ο Κλεγκ φαίνεται να πιστεύει, επισημαίνει ο Observer, ότι ο πρωθυπουργός πιέστηκε από σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές μέσα στο κόμμα του οι οποίοι για χρόνια συγκροτούν μία ξεκάθαρη ομάδα.
Στελέχη των Φιλελεύθερων επισήμαναν ότι ο Κάμερον επέλεξε να βάλει τα συμφέροντα του Σίτι, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κέντρου του πλανήτη, «πάνω από τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Κάνουν δε λόγο για απομόνωση της Βρετανίας ακόμα και έναντι των ΗΠΑ οι οποίες δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να βρει λύσεις για τα προβλήματά της.
Υποστηρίζουν ακόμα ότι το κόμμα τους πρέπει να πιέσει για να επιστρέψει ο Κάμερον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέση που εξέφρασε και ο Κλεγκ.
Ο πρώην πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Πάντι Ασντάουν, θεωρεί και αυτός ότι το «όχι» ενίσχυσε τα επιχειρήματα των ευρωσκεπτικιστών και ότι θα ξαναβάλουν στο προσκήνιο το θέμα του δημοψηφίσματος για τις σχέσεις με την ΕΕ αν όχι και την παραμονή της χώρας στην Ένωση.
Μιλά δε απερίφραστα για 38 χρόνια εξωτερικής πολιτικής (από την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ το 1973) που πετάχτηκαν στα σκουπίδια μέσα σε μια νύχτα.
Από την άλλη πλευρά, οι Εργατικοί μιλούν για σαμποτάζ του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής –ίσως μία από τις καθοριστικότερες της ιστορίας της ΕΕ– το αποτέλεσμα των παραχωρήσεων του Κάμερον στους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του ήδη από το 2005 όταν διεκδικούσε την προεδρία των Τόρις. «Από τότε ακολουθεί και δεν ηγείται του κόμματος», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Ντάγκλας Αλεξάντερ.

Θετικά κρίνει τον Κάμερον η κοινή γνώμη
Ωστόσο, η στάση του Κάμερον φαίνεται να κερδίζει τους Βρετανούς ψηφοφόρους που εκφράζουν σε πολύ έντονο βαθμό ευρωσκεπτικιστές τάσεις.
Δημοσκόπηση της Mail on Sunday δείχνει ότι το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι ήταν λάθος.
Εξίσου σημαντικό είναι το ποσοστό του 66% που θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά τις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ. Σχεδόν ένας στους δύο (48% για την ακρίβεια) είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ.
Ισχυρή πλειοψηφία πιστεύει ότι θα διαλυθεί η ΕΕ (48% έναντι του 29% με την αντίθετη άποψη) όπως και ότι θα καταρρεύσει το ευρώ (60% έναντι του 19%).in.gr
Bookmark and Share