- Παλιό έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων και αναδεικνύει την μακεδονική πόλη ως την μόνη παγκοσμίως (όπως διατείνονται οι κάτοικοί της) όπου το αποκριάτικο καρναβάλι και η πρωτοχρονιά αποτελούν ...έννοιες ταυτόσημες.
Πρόκειται για ένα έθιμο που αντλεί τις ρίζες του πιθανόν από την εποχή της τουρκοκρατίας και στην ουσία πρόκειται για τις μοναδικές πραγματικά αποκριάτικες εκδηλώσεις που δεν γίνονται ...τις απόκριες.(Info:Η πόλη επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν "χρουπισταν" που σημαίνει "πόλη της χαράς".)
Στο Αργείτικο καρναβάλι, το τριήμερο γλέντι αρχίζει το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τη φιλαρμονική του Δήμου Ορεστίδος να παίζει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις γειτονιές.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μικροί καρναβαλιστές συναντούν τον Αϊ Βασίλη στο δημαρχείο, χορεύουν και περιμένουν να πάρουν δώρα από τον σάκο του.
Από νωρίς το απόγευμα, τα "μπουλούκια" (ομάδες μεταμφιεσμλενων με τη συνοδεία μουσικών) ξεφαντώνουν στους δρόμους και η αλλαγή του χρόνου βρίσκει κατοίκους και επισκέπτες στον πεζόδρομο της πόλης με πυροτεχνήματα και κρασί.
Ακολουθεί ολονύχτιο πάρτυ με καρναβαλιστές στους δρόμους και τα νυχτερινά καταστήματα της πόλης!
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, ενώ στις 2 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις κλείνουν με την "πατερίτσα", με γυναίκες μεταμφιεσμένες να χορεύουν στις πλατείες και τους δρόμους...
*Το Άργος Ορεστικό βρίσκεται στο Ν.Καστοριάς και απέχει απ΄τη Θεσσαλονίκη περίπου 1:30' (175χλμ) μέσω Εγνατίας.