Κωλοτούμπες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κωλοτούμπες...


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που τον περασμένο Ιούνιο μιλούσε για ιδιωτικοποιήσεις-μαμούθ και μάλιστα είχε «αδειάσει» μέσα στο καλοκαίρι τον υφυπουργό του (κ. Παντελή Οικονόμου) όταν είχε αμφισβητήσει δημοσίως τον συγκεκριμένο στόχο.

Τι λέει σήμερα (μόλις πέντε μήνες αργότερα) ο ίδιος; «Πώς να ιδιωτικοποιήσεις αν δεν υπάρχει αγορά, αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον;»!
Ο υπουργός Οικονομικών, επίσης, μιλώντας στους...
επιχειρηματίες που θα ταξίδευαν για το road show του Χ.Α. στο Λονδίνο, στις αρχές φθινοπώρου, είχε προβλέψει πως σύντομα θα ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Τρεις μήνες αργότερα, δεν ξεμπλόκαραν, αλλά και σήμερα ο κ. Βενιζέλος χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να δώσει…

Η αντίθετη άποψη ενός καθηγητή…

Σε ό,τι αφορά βέβαια τις ιδιωτικοποιήσεις, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις από αυτήν του υπουργού Οικονομικών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το όνομα ενός γνωστού πανεπιστημιακού, του κ. Παναγιώτη Αλεξάκη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στο επενδυτικό κοινό λόγω και της θητείας του στην προεδρία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Ο κ. Αλεξάκης, λοιπόν, σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (Money Show), αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

"Θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα τόσο το άνοιγμα των αγορών όσο και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Διαφωνώ με όσους λένε πως θα πρέπει η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας να καθυστερήσει επειδή οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές.

Θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως τιμών, γιατί τα έσοδα του Δημοσίου αποτελούν μόνο ένα τμήμα του συνολικού οφέλους που θα προκύψει για την ελληνική οικονομία. Οι αγοραστές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που θα αποκτήσουν".

Κάποιοι άλλοι, ακόμα, επισημαίνουν πως υπάρχουν τρόποι να συνδυαστούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε περίοδο ύφεσης με ικανοποιητικά τιμήματα. Όπως για παράδειγμα η ύπαρξη ρήτρας που να προνοεί ένα μελλοντικό υπερτίμημα προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, σε περίπτωση όπου προκύψουν σε βάθος χρόνου κέρδη που υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο ελάχιστο επίπεδο κ.λπ.
Bookmark and Share