«Ο δρόμος έχει ανοίξει» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ
Υπέρ της δημιουργίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας τάσσεται ο κ. Αντ. Σαμαράς που θεωρεί ότι η χώρα μας θα..έχει οφέλη από αυτή την γεωπολιτική κίνηση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ.μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του το απόγευμα της Τετάρτης στο Ισραήλ, σημείωσε ότι διαπίστωσε μεγάλη προθυμία, τόσο από τον πολιτικό κόσμο, όσο και από τους επιχειρηματίες, για να υπάρξει αυτή η στρατηγική συνεργασία.
«Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Ισραηλινό πολιτικό κόσμο.
Ο κ. Σαμαράς, είχε φροντίσει με την έναρξη της επίσκεψής του στο Ισραήλ να στείλει σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας και στο Εβραϊκό λόμπι που έχει επιρροή σε κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ, ότι «η δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με το Ισραήλ, είναι κάτι που η Ν.Δ. υποστηρίζει με όλη της την καρδιά».
Στο πλαίσιο της επαφών του ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια (φυσικό αέριο), ΑΟΖ, τουρισμό και γεωργία.
Πολύ υψηλά στις συζητήσεις ήταν και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά και η προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στη χώρα μας.
Η στάση του κ. Σαμαρά ήταν σαφής και αποτυπώνεται στην φράση που είπε την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του: «Στόχος μας είναι μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δυο χωρών μας».
Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς επισημάνθηκε η καλή συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ και έγινε ενδελεχής ανάλυση σε θέματα που αφορούν τη γεωστρατηγική στην ευρύτερη περιοχή, την τρέχουσα κατάσταση και τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολήλ και τη Βόρειο Αφρική.
Ο κ. Σαμαράς, το απόγευμα της Τετάρτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σίμον Πέρες και παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με ισραηλινούς επιχειρηματίες από όλους τους τομείς που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν, επισκέφτηκε το Ισραηλινό Κοινοβούλιο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος (Κνεσέτ) Ρ. Ρίβλιν και την Αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, συνομίλησε επί μακρόν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, επισκέθφηκε τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Γιαντ Βασέμ).
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνομιλία που είχε στο γεύμα που του παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν που διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο κ. Αγιαλόν ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο.
Πολύ χρήσιμη αποδείχθηκε και η συνομιλία που είχε ο κ. Σαμαράς με το αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν που κινείται στα δεξιά του πολιτικού συστήματος του Ισραήλ.
Η ευχή των περισσοτέρων ήταν το 2012 να προχωρήσουν τα θέματα που συζήτησαν, προβλέποντας ουσιαστικά ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι σύντομα Πρωθυπουργός, ενώ επισημάνθηκε ότι για να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών προέχει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Τον κ. Σαμαρά συνόδευσαν ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γ. Μουρούτης, ο στενός του συνεργάτης και σύμβουλος κ. Χρ. Λαζαρίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Ανδρ. Ψυχάρης.
Στη σημειολογία της επίσκεψης εντάσσεται και η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαμαράς στην εφημερίδα Jerusalem Post που απευθύνεται στο εβραϊκό συντηρητικό κατεστημένο, ενώ διαβάζεται και από τους Ισραηλινούς στις ΗΠΑ.
«Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον οποίον τα γκάλοπ δείχνουν φαβορί για τη νίκη στις επερχόμενες Εκλογές, είπε πως μία από τις ελάχιστες πολιτικές του Παπανδρέου που υποστήριξε το κόμμα του, ήταν η σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ» αναφέρεται στην εφημερίδα που σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει τη φράση του κ. Σαμαρά: «Έχουμε πολλά κοινά με το Ισραήλ και οι ιστορικοί του μέλλοντος θα απορούν γιατί μας πήρε τόσο καιρό να το καταλάβουμε».Το Βήμα.