Το καλό και το κακό σενάριο για το έλλειμμα του 2011 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Το καλό και το κακό σενάριο για το έλλειμμα του 2011




Να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του 2011 θα επιχειρήσει εντός του πρώτου διμήνου του έτους το οικονομικό επιτελείο προκειμένου έστω και για... ψυχολογικούς λόγους να κλείσει κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ.




Αυτό θα εξαρτηθεί από την...
πορεία φορολογικών εσόδων (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά) αλλά και το ύψος της επιπλέον χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων που θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο καταγράφηκε επίδοση κατώτερη του επίσημου στόχου, αλλά καλύτερη από ό,τι προέβλεπαν στο υπουργείο Οικονομικών.
Κίνδυνος αποκλίσεων

Πλέον, όπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου, τα σενάρια για το τελικό κλείσιμο του ελλείμματος, τα οποία και θα παρουσιαστούν στην τρόικα είναι δύο:

Το «καλό» σενάριο είναι να κλείσει το έλλειμμα μεταξύ 9,5% και 9,7% του ΑΕΠ (έναντι αναθεωρημένου στόχου 9%).
Το «κακό» σενάριο είναι να φθάσει στο 10,1% του ΑΕΠ ή και λίγο υψηλότερα.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως, εφόσον επιβεβαιωθεί το «καλό» σενάριο, ενδέχεται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για το 2012 και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό να απορροφήσουν την απόκλιση εντός του έτους. «Πάντως ο στόχος μας είναι να μη φθάσει τελικά το έλλειμμα στο 10%», προσθέτει χαρακτηριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση η λήψη πρόσθετων μέτρων θα αποτελέσει μονόδρομο, καθώς για την τρόικα είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 5,6% του ΑΕΠ εντός του 2012 και συνεπακόλουθα η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Το τελικό ποσοστό του ελλείμματος θα καθορισθεί από δύο παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με φορολογικά έσοδα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία έως τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά και τις απαιτήσεις χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων (για να κλείσει η περσινή χρονιά) των οποίων τα μεγέθη έχουν αλλάξει 4 φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο λόγω της έκρηξης της ανεργίας, της αύξησης της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Στα φορολογικά έσοδα από το τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η επίδοση των 700 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Αναμένει δε εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από το χαράτσι στο πρώτο δίμηνο του 2012.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την εξέλιξη του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις η ύφεση του 2011 ξεφεύγει ίσως και πάνω από το 6% πρόβλεψη που -αν επιβεβαιωθεί- θα οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Bookmark and Share