Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ραγδαία η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο

Η δεύτερη μεγαλύτερη (3%) στην ΕΕ μετά την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα

Δραματικές διαστάσεις με ραγδαία αύξηση προσλαμβάνει η ανεργία στην Κύπρο που ξεπέρασε το 9.1% τον Νοέμβριο του 2011 σύμφωνα με στοιχεία της...
Υπηρεσίας Στατιστικής της ΕΕ, τα οποία επικαλείται η ΔΕΟΚ.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2010 που η ανεργία στην Κύπρο ήταν 6%, η αύξηση σε ετήσια βάση το Νοέμβριο 2011 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη (3%) μετά την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά η διαχρονικά σταθερή και πλήρης απασχόληση που παρουσίαζε η κυπριακή οικονομία με ποσοστό ανεργίας κάτω του 3% αγγίζει ποσοστά Ευρωπαϊκών ρεκόρ. Στοιχεία της Υπηρεσίας Στατιστικής Κύπρου δείχνουν ότι το Δεκέμβριο του 2011 τα άτομα που εγράφησαν ως άνεργα έφθασαν στις 32 895. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 7202 σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010, ποσοστό αύξησης 28%.

Η ΔΕΟΚ, σε ανακοίνωση της, καλεί τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να παρουσιάσουν άμεσα τα μέτρα ανάπτυξης που εδώ και πολλούς μήνες υπόσχονται ότι επεξεργάζονται και μελετούν.

Η ΔΕΟΚ διερωτάται μέχρι «πότε θα αναμένουμε οι άνεργοι και το εργατικό κίνημα την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία για προώθηση και εφαρμογή μέτρων ανάκαμψης, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

''Αναμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας, πέρα από τα Σχέδια Κινήτρων για απασχόληση και προσλήψεις, να συμβάλει ουσιαστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άνεργα άτομα με άμεσες αποτελεσματικές παρεμβάσεις όπως αύξηση του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες, ενίσχυση των υπηρεσιών του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σμίκρυνση του χρόνου πληρωμής του επιδόματος ανεργίας και της πληρωμής αποζημίωσης σε περίπτωση απολύσεων λόγω πλεονασμού'', προστίθεται.

Περαιτέρω, συνεχίζει η ΔΕΟΚ, το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να ενισχύσει τα σχέδια και κίνητρα για πρόγραμμα κατάρτισης/επανακατάρτισης ανέργων και προγράμματα απασχόλησης νέου προσωπικού στις υγιής και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η ΔΕΟΚ, αναφέρει πως δεν θα κουραστεί να απαιτεί από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων για εξασφάλιση δικαιώματος αναστολής για 2-3 χρόνια της ελεύθερης καθόδου κοινοτικών εργαζομένων για απασχόληση στην Κύπρο, πολιτική που ήδη εφαρμόζει η Μάλτα.
Bookmark and Share