"Γιατί ντράπηκα στη Σουηδία.." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"Γιατί ντράπηκα στη Σουηδία.."

Πριν από 18 χρόνια, οπότε και η Σουηδία βρέθηκε αιχμάλωτη της οικονομικής κρίσης με το ΔΝΤ «μπάστακα» έξω από την πόρτα της, την κυβέρνηση ανέλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Με κύριο μέλημα τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών που έως τότε είχαν επιτύχει, οι Σουηδοί στόχευσαν πρωτίστως στην δημοσιονομική εξυγίανση, ως βάση για να κερδηθούν άλλα επιμέρους «στοιχήματα».


Έτσι, μετά από 4 χρόνια, το...1998 –περίοδο που η Ελλάδα «υπνοβατούσε» επί Σημίτη-, η σκανδιναβική χώρα είχε αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, έχοντας μάλιστα πλεόνασμα, σταδιακά ανέβαζε το ρυθμό ανάπτυξής της, διατηρώντας μονίμως ένα κοινωνικό προφίλ που πάντα της σεβόταν.
Επιπλέον, δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει στον άνθρωπο παρέχοντας συνεχή και ουσιαστική κατάρτιση, την ίδια ώρα που η χώρα μας, δεν σταμάτησε ποτέ να «επενδύει» στα προνόμια των λίγων, φυσικά με την επιβάρυνση των πολλών και, προφανώς, άνευ ίχνους εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα μονίμως αναμένονται τομές που στη Σουηδία είναι δεδομένες.
Κάποιοι, ίσως, ήδη αναρωτιούνται προς τι η σύγκριση.
Ίσως, απλώς, «προς γνώση και συμμόρφωσή» μας. Και γιατί, αφενός δεν μας προσφέρθηκε ποτέ το πολιτικό έναυσμα να αναμένουμε καινοτόμες και πραγματικά προοδευτικές αλλαγές, και αφετέρου δεν τις διεκδικήσαμε δια της αντιπροσώπευσης, αγνοώντας τις σημερινές συνέπειες. Και τώρα; Στεκόμαστε εκτεθειμένοι εθνικά, παρακολουθώντας «θραύσματα αξιών» να εκσφενδονίζονται πανταχόθεν.
Ποτέ δε «δώσαμε χώρο» σε νεωτερισμούς –θεωρώντας τους μόνο πειράματα-, ποτέ δεν αφήσαμε τη νέα γενιά να τοποθετηθεί επί ίσοις όροις –θεωρώντας την ανώριμη-, ποτέ δεν τολμήσαμε ριζικές αλλαγές –επειδή απλά βολευόμασταν με τα ήδη υπάρχοντα κεκτημένα-.

Στη Σουηδία μείωσαν, χρόνια τώρα, αποδοχές βουλευτών, κρατικών λειτουργών και όσων γενικότερα αμείβονται από τον «δημόσιο κορβανά», και έτσι σήμερα έχουν εξασφαλίσει μέχρι και… εναλλακτικό σχολείο. Πρόκειται για πρωτοποριακό σχολικό κτίριο με χώρους βαμμένους σε έντονα χρώματα, όπου το μάθημα βασίζεται σε ένα νέο είδος παιδαγωγικής που παρακινεί τους μαθητές να ξεφύγουν από το στερεότυπο του σχολείου, να βγουν από τις μουντές σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι αντίστοιχες απολαβές παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές και τα δημόσια σχολεία παιδαγωγικά ανεπαρκή.
Στη Σου
ηδία ανέπτυξαν, χρόνια τώρα, κουλτούρα ορθής χρήσης των νέων τεχνολογιών με έμφαση στην επιμόρφωση των νέων, από μικρή ηλικία, στη χρήση του διαδικτύου ως εργαλείου εκπαίδευσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών και επιλογής πηγών.
Ενδεικτική είναι η ενέργεια του υπουργείου Τουρισμού της Σουηδίας, το οποίο αποφάσισε να δώσει τον έλεγχο του λογαριασμού του στο Twitter στους πολίτες. Έτσι, κάθε βδομάδα του περασμένου Δεκεμβρίου, ένας πολίτης γινόταν διαχειριστής, μεταξύ αυτών ένας ιδιοκτήτης φάρμας, μια γυναίκα ιερέας, μια λεσβία κλπ. Το σχέδιο, χάρη στο οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός χαρακτηρίστηκε ως «ο πιο δημοκρατικός στον κόσμο», είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς πληθώρα πολιτών έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν το κράτος τους, σε μια μεγάλη εθνική «φιέστα» συμμετοχικότητας.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα το Twitter -εν πολλοίς- χρησιμοποιείται με σκοπό τη ματαιόδοξη παρακολούθηση των ιχνών της κάθε εγχώριας τηλεπερσόνας ανύπαρκτου κύρους.

Από τη σουηδική κυβέρνηση αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως θρησκεία μια «Εκκλησία» που έχει ως δόγμα το δικαίωμα στην ελεύθερη ανταλλαγή ηλεκτρονικών αρχείων.
Ο εκπρόσωπος της -αναγνωρισμένης από τα περασμένα Χριστούγεννα- «Εκκλησίας του Κοπιμισμού», ο 19χρονος φοιτητής Φιλοσοφίας Gustav Nipe, δήλωσε ότι έγινε τρεις φορές αίτηση στη σουηδική κυβέρνηση μέχρι να πραγματοποιηθεί, ενώ διατείνεται ότι η πληροφορία είναι ιερή και η αντιγραφή η τελετουργία της. «Η πληροφορία εμπεριέχει τεράστια αξία που πολλαπλασιάζεται μέσω της αντιγραφής», τονίζει ο εμπνευστής του θρησκευτικού δόγματος.
Από την ελληνική Εκκλησία κατακρίθηκε πρόσφατα το γεγονός της προφυλάκισης ενός γέροντα μοναχού εμπλεκομένου σε εθνικό οικονομικό σκάνδαλο, ως τέτοιο που «…έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος…».
Φυσικά και αντιλαμβάνομαι ότι μια ενδεχόμενη ανταπάντηση στις παραπάνω αναφορές σουηδικών επιτευγμάτων, θα έχει ως συλλογιστική μια «υπερβολικά μοντέρνα για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση πολιτικής» ή θα περιλαμβάνει το επιχείρημα «Μα, ο Γιώργος Παπανδρέου δραστηριοποιήθηκε στη Σουηδία…».
Το βλέπω μπροστά μου… έννοιες όπως τα «ελληνικά δεδομένα» και «ελληνικό φιλότιμο» θα μας συντροφεύουν / στοιχειώνουν μια ζωή.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το «σουηδικό φιλότιμο», το «αντίκρισα κατάματα» επισκεπτόμενος τη Στοκχόλμη προ ενός έτους. Ζητώντας πληροφορίες κατεύθυνσης από περαστική κάτοικο, η ίδια ενεργοποίησε την περιήγηση στο κινητό της αλλά και τηλεφώνησε σε γνωστό της προκειμένου να με βοηθήσει δραστικά.
Ντράπηκα.
Γυρνώντας από το εν λόγω ταξίδι στην Αθήνα, συμπατριώτης οδηγός ταξί «στόλισε κανονικά» μια παρέα τουριστών που τον καθυστερούσαν επειδή έσπευδαν να διασχίσουν διάβαση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.
Ντράπηκα.
Σήμερα, ψάχνω σε δύο λεξικά το λήμμα «ανασυγκρότηση».
Στο πρώτο (ερμηνευτικό) βλέπω επεξήγηση: «η εκ νέου συγκρότηση με σκοπό τη βελτίωση»
Στο δεύτερο (υποτιθέμενο) βλέπω αντί επεξήγησης: (βλ Σουηδία)
Λες;
(*Το πολίτευμα της Σουηδίας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία)

Βαγγέλης Λιακόγκονας
Bookmark and Share