"Πάρτε πίσω την απόφαση για την γ.γ.Μακεδονίας-Θράκης" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"Πάρτε πίσω την απόφαση για την γ.γ.Μακεδονίας-Θράκης"



Την πλήρη διαφωνία τους με την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να καταργήσει τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης εκφράζουν με κοινή παρέμβασή τους 19 βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Ζητούν την άμεση σύγκληση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να ληφθούν εκεί οι αποφάσεις για την ακριβή μορφή που θα έχει η...κυβερνητική δομή, που κατά τη γνώμη τους πρέπει να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Με τους 19 συντάσσεται πλήρως και ο Χάρης Καστανίδης με δήλωσή του στη «ΜτΚ». Η παρέμβαση των 19 έγινε προς το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο με επιστολή την οποία συνέταξαν και συνυπέγραψαν στα μέσα της εβδομάδας.

Καρφιά κατά Χρυσοχοΐδη
Στην επιστολή τους οι 19 εμφανίζονται ιδιαιτέρως ενοχλημένοι από τους χειρισμούς του κ. Χρυσοχοΐδη, μιας και ο υπουργός όχι μόνον δεν συζήτησε μαζί τους για το θέμα, αλλά ούτε καν τους ενημέρωσε, πριν να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις. Τον επικρίνουν μάλιστα αναφορικά με τους λόγους που επικαλέστηκε, για να δικαιολογήσει την κατάργηση της γραμματείας, αλλά και για το ύφος του. «Εντελώς αιφνιδιαστικά και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξήγγειλε την κατάργηση της γενικής γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, επικαλούμενος λόγους οικονομίας(;), μηδενίζοντας το έργο της ΓΓΜΘ και λοιδορώντας συλλήβδην τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι ‘…έχουμε 110 υπαλλήλους στη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, η οποία δεν είχε καμία αρμοδιότητα επί δέκα χρόνια και οι λαϊκιστές και υποκριτές θέλουν να τη διατηρήσουμε σε λειτουργία…’» και συνεχίζουν λέγοντας πως «για ακόμη μία φορά εμείς οι ‘λαϊκιστές και υποκριτές’ θα κληθούμε να στηρίξουμε με την ψήφο μας μία απόφαση υπουργού για την οποία δεν είχαμε την παραμικρή ενημέρωση. Γι’ αυτό», τονίζουν, «ζητάμε την άμεση σύγκληση του ΚΤΕ Μακεδονίας-Θράκης για τη διεξοδική συζήτηση του θέματος αυτού αλλά και της αναπτυξιακής ταυτότητας της Βόρειας Ελλάδας».

Ο κατήφορος
Οι 19 υπαινίσσονται στην επιστολή τους ότι αρκετοί εξ αυτών διαφωνούσαν και με την αρχική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη μετατροπή του υπουργείου σε γενική γραμματεία. «Παραβλέποντας τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές θεωρήσαμε την ενέργεια αυτή ως ένα πρώτο βήμα αναβάθμισης του αναπτυξιακού ρόλου που καλούταν να διαδραματίσει η γενική γραμματεία με τη δραστηριοποίηση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη», σημειώνουν. Εν συνεχεία περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τη φθίνουσα πορεία της νέας κυβερνητικής δομής. «Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να διαφαίνονται με τη μεγάλη καθυστέρηση καθορισμού αρμοδιοτήτων τουλάχιστον στον έναν από τους υφυπουργούς». Ακολούθησε ένα εξάμηνο αδράνειας, ώσπου «η τότε πολιτική ηγεσία παρουσίασε τη δημιουργία και το οργανωτικό σχήμα της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) Μακεδονίας-Θράκης. Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτισαν με επιστολές τους παραγωγικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας», σημειώνεται.
«Με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου 2010 η θέση ‘αναβαθμίστηκε’ και τον υφυπουργό αντικατέστησε υπουργός αναπληρωτής, θέση που διατηρείται μέχρι σήμερα. Χρειάστηκε όμως να περάσει άλλο ένα εξάμηνο, για να λειτουργήσει, τον Απρίλιο του 2011, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της ΕΜΑ, ενώ μέχρι σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχει λειτουργήσει πλήρως και όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης!».

Οι σημαντικές δομές
Στην επιστολή τους οι 19 τονίζουν ότι παρά τη φθίνουσα πορεία «στη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης συνέχισε να λειτουργεί η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υποδομών, που εδώ και 25 χρόνια έχει να επιδείξει σημαντική δουλειά». Επίσης «συνέχισε να λειτουργεί το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), που μελετά, επιβλέπει και εποπτεύει εργασίες για τη συντήρηση και την εκτέλεση έργων στις μονές του Αγίου Όρους». Επισημαίνεται ακόμη το «σοβαρό έργο στον τομέα της εποπτείας της αγοράς με το Σώμα Ελεγκτών Ποιότητας Προϊόντων, για τη στελέχωση του οποίου εκπαιδεύτηκαν 35 άτομα. Επίσης η ΓΓΜΘ έχει (θεωρητικά) την εποπτεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, ενώ πολλές φορές αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή, καλώντας διάφορους φορείς της πόλης, προκειμένου να συναποφασίσουν για σοβαρά θέματα».

Αμείλικτα ερωτήματα
Θεωρώντας προφανώς ακατανόητη την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη οι 19 θέτουν μερικά αμείλικτα, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι, ερωτήματα:«Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ‘αναβάθμισης’ του πρώην υπουργείου σε γενική γραμματεία; Δοκιμάσαμε ένα νέο σχήμα, που τελικά απέτυχε; Τι απέγινε τελικά η αναπτυξιακή πολιτική στο βορειοελλαδικό χώρο, το σημαντικότερο τμήμα της περιφερειακής ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποτελέσει και το εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας;
»Ποιο είναι το ‘δυσθεώρητο’ ποσό που θα εξοικονομηθεί -εφόσον ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι- από την κατάργηση μερικών επιδομάτων διευθυντικών θέσεων και θέσεων προϊσταμένων;
»Δοκιμάστηκε κάποιο νέο οργανόγραμμα, ώστε να αποκτήσουν οι διευθύνσεις και οι υπάλληλοι που τις στελεχώνουν συγκεκριμένο ρόλο, εφαρμόζοντας και συντονίζοντας πολιτικές για την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τους άλλους τομείς δραστηριότητας του πρώην ΥΜΑ-Θ; Με ποια δομή θα υπηρετηθούν οι σημερινές λειτουργίες και ποιο το σχέδιο για την αναβάθμισή τους;».

Ποιοι είναι οι 19
Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του ΚΤΕ συνυπογράφουν με αλφαβητική σειρά οι βουλευτές: Χρ. Αράπογλου, Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Αρβανιτίδης, Γ. Βλαττής, Β. Γερανίδης, Β. Γιουματζίδης, Σ. Εμινίδης, Ε. Καϊλή, Στ. Κουτμερίδης, Αρ. Λαφαζάνης, Μ. Μίχου, Γ. Ντόλιος, Δ. Παπουτσής, Θ. Παραστατίδης, Ο. Ρενταρή-Τέντε, Β. Τεκτονίδου, Μ. Τζελέπης, Αγγ. Τόλκας και Γ. Φραγκίδης.

Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ «Διαφωνώ με την κατάργηση»
Την απόλυτη διαφωνία του με την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη να καταργήσει τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει μέσω της «ΜτΚ» ο Χάρης Καστανίδης. Η πλήρης δήλωση του τέως υπουργού έχει ως εξής: «Διαφωνώ απολύτως με αυτήν την απόφαση. Η γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης πρέπει να διατηρηθεί, όχι όμως ως ένας άχρηστος οργανισμός, όπως είναι σήμερα, αλλά αφού πρώτα ενισχυθεί με νέες αρμοδιότητες που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους, όπως είναι η διαχείριση των πολιτικών για τις μειονότητες και η εποπτεία των μεγάλων οργανισμών της Θεσσαλονίκης (έκθεση, λιμάνι κλ.π.)».

«Γαλάζια» η πρώτη αντίδραση
Σφοδρές και πολύπλευρες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες εκδηλώθηκαν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη. Την πλήρη διαφωνία τους εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, οι Παναγιώτης Ψωμιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ειδική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή και των βουλευτών διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι ερωτηθείς για το θέμα του ΥΜΑΘ στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι, μόλις γίνει πρωθυπουργός, παρότι θα μειώσει τον αριθμό των υπουργείων, θα προχωρήσει στην επανασύσταση των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.Αντιθέτως σύμφωνος με την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη εμφανίστηκε μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης..

Ρεπορτάζ:Νίκος Ηλιάδης
Πηγή: "Mακεδονία της Κυριακής" 29/1/'12
Bookmark and Share