FT:Βαθύτερο ψαλίδι δέχονται οι ιδιώτες για το PSI - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

FT:Βαθύτερο ψαλίδι δέχονται οι ιδιώτες για το PSI


Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ετοιμάζονται να αποδεχθούν υψηλότερες ζημίες καθώς οι αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times:
"Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις για την αποκαλούμενη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα -ή αλλιώς για το PSI- αναφέρουν ότι οι...
ομολογιούχοι πιθανότατα θα υποστούν κούρεμα της τάξεως του 55%-60%, δηλαδή ζημίες μεγαλύτερες από το 50% που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Οκτώβριο. (σ.σ.: το θέμα έχει αποκαλύψει και το euro2day με προηγούμενα δημοσιεύματα).

Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου δεν θα πρέπει απλώς να διατηρηθεί, αλλά και να γίνει πιο σκληρή. Αντιθέτως, οι ομολογιούχοι και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτείνουν χαλάρωση των όρων, αν όχι εγκατάλειψη της συμφωνίας.

Οι πολέμιοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι είναι πλέον η βασική αιτία του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη, ενώ οι επενδυτές τονίζουν ότι το προηγούμενο που δημιουργείται με το PSI, αν και διεξάγεται σε «εθελοντική» βάση, έχει τρομάξει τις αγορές σε τέτοιον βαθμό που πλέον υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι αυτό το σχέδιο θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία.

«Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι αυτός είναι ο πυρήνας του κακού», αναφέρει ένας ομολογιούχος και συμπληρώνει: «Είναι η μηχανή με την οποία μεταδίδεται η κρίση και σε άλλα κράτη. Κατά συνέπεια, ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί είναι ζωτικής σημασίας».

Την Παρασκευή, ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο του στους Financial Times έγραψε πως η εγκατάλειψη του ελληνικού PSI στο σύνολό του «θα ευνοούσε συνολικά την ευρωζώνη... κι είναι το κλειδί για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη».

Η ιδέα για το PSI συζητείται εντόνως εδώ και μήνες και έχει αναθεωρηθεί, προς το παρόν, δύο φορές. Το αρχικό σχέδιο του προηγούμενου καλοκαιριού έκανε λόγο για μείωση της καθαρής παρούσας αξίας των τοποθετήσεων των ιδιωτών σε ελληνικό κρατικό χρέος κατά 21%. Αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο σε ονομαστική μείωση της αξίας των τοποθετήσεων κατά 50%.

Οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς. Κατά συνέπεια, η διάρκεια των νέων τίτλων που θα εκδώσει η Ελλάδα όπως και το κουπόνι που θα πληρώσει δεν είναι ακόμη γνωστά. Είναι γενικώς αποδεκτό, όμως, ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 20 - 30 έτη, με κουπόνι 4% - 5% και πιθανώς με κάποια έκπτωση στο επιτόκιο για τα λίγα πρώτα χρόνια.

Ορισμένοι ομολογιούχοι παραδέχονται πως η δριμύτητα στην επιμονή του ΔΝΤ σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σχέδιο θα προχωρήσει ακόμη και με τους πιο σκληρούς όρους. Παραδέχονται ότι η ακριβής ζημία στην καθαρή παρούσα αξία θα μπορούσε να αγγίξει το 55%-60%. «Η προσπάθεια που ζητείται (από τους ομολογιούχους) είναι κάπως πάνω από το 50%», δήλωσε, την Παρασκευή, ο κ. Baudouin Prot, πρόεδρος της BNP Paribas.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ανέφερε: «Δεν θα έλεγα πως οι ιδιώτες αισθάνονται καλά με αυτήν την ιδέα, όμως γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει».

Αξιωματούχοι και ομολογιούχοι επιμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ειδική περίπτωση και πως αποκλείονται περισσότερες διαπραγματεύσεις κρατικών χρεών στην ευρωζώνη. Κάποια άλλη πηγή δήλωσε πως η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι μία ακόμη πιθανότητα, «όμως όλοι συνειδητοποιούν πως δεν μπορεί να γίνει και για την Ιταλία».

Ερωτήματα εγείρονται και για τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα, που αποτιμώνται στα 45 δισ. ευρώ. Οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης που πιθανότατα θα υιοθετηθούν στη συμφωνία για το PSI θα φέρουν την ΕΚΤ -η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε εθελοντική αναδιάρθρωση χρεών- σε δύσκολη θέση.

«Οι τοποθετήσεις της ΕΚΤ είναι το σημείο που θα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες», δήλωσε πηγή προσκείμενη στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Οι σύμβουλοι αναφέρουν πως η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, γιατί μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την εφαρμογή ενός τόσο περίπλοκου swap ομολόγων. Και η Ελλάδα πρέπει να έχει τελειώσει με το PSI πριν από την επόμενη μεγάλη αναχρηματοδότηση ομολόγων τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: FT.com

Bookmark and Share