Goldman Sachs: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Goldman Sachs: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα


Θεωρεί πως είναι απίθανο μία και μόνο χώρα να εξέλθει από το ευρώ

Την Ελλάδα φέρνει η Goldman Sachs ως παράδειγμα προκειμένου να στηρίξει την άποψη της πως η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας θα εγκλωβίσει τις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ σε...
φαύλο κύκλο ύφεσης και δημοσιονομικών αστοχιών.

Σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας αναφέρεται πως οι δυνατότητες για πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι περιορισμένες. Για τον λόγο αυτό η Goldman Sachs θεωρεί πως από τη στιγμή που τα προγράμματα προσαρμογής των εν λόγω χωρών επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά μέτρα τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να αξιολογηθούν σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επικαλούμενη την ελληνική εμπειρία η Goldman Sachs αναφέρει πως οι αρχές έχουν πια καταλάβει πως οι απαιτήσεις για μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσπάθειες και επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για το έλλειμμα, εγκυμονούν τον κίνδυνο παγίδευσης των περιφερειακών χωρών σε έναν φαύλο κύκλο χαμένων στόχων, μεγαλύτερης λιτότητας, οικονομικής αδυναμίας και μείωσης των φορολογικών εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως εφεξής αντί να ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από την περιφέρεια η άσκηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα μετατοπιστεί προς το σχεδιασμό ενός νέου δημοσιονομικού καθεστώτος με πιο μακροπρόθεσμες στοχεύσεις.

Ακόμη, με δεδομένη τη βαθιά ενοποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οικονομιών της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs θεωρεί πως είναι απίθανο μία και μόνο χώρα να εξέλθει από το ευρώ και να βρεθεί σε απομόνωση, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ευρύτερη κατάρρευση.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας από οικονομική, πολιτική και ψυχολογική άποψη η άτακτη έξοδος μιας αδύναμης ή και μεγαλύτερης χώρας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε μια ευρύτερη κρίση και θα τροφοδοτούσε τις «προσδοκίες» για νέες εξόδους από το ευρώ.

«Γενικότερα, όταν η δήθεν αμετάκλητη δέσμευση για την νομισματική ένωση διαρραγεί, οι σταθεροποιητικοί μηχανισμοί που προκύπτουν από τη δέσμευση αυτή θα καταρρεύσουν. Εν ολίγοις, η έξοδος μιας μόνο χώρας είναι απίθανο να παραμείνει μεμονωμένο γεγονός και θα γίνει γρήγορα συστηματική», τονίζεται στην ανάλυση.

Bookmark and Share