Απόλυτη εξάρτηση από τα δανεικά Ε.Ε και ΔΝΤ θα έχει και φέτος η ελληνική οικονομία καθώς ακόμα κι αν –με έναν τρόπο μαγικό- έσβηνε το σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους και πάλι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν λιγότερα από τα έξοδα.
Με τα δικά μας «κότσια» δηλαδή, αν υποτεθεί...ότι η τρόικα έκοβε το οξυγόνο των δανεικών δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Πόσο μάλλον που αν η τρόικα έκοβε τα δάνεια, το χάος που θα ακολουθούσε θα καθήλωνε τα έσοδα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Στον προϋπολογισμό του 2012 που ψηφίστηκε το Νοέμβριο στη Βουλή, ο στόχος ήταν σαφής.
Ο προϋπολογισμός γενικής κυβέρνησης θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση. Τα έσοδα (89,583 δισ. ευρώ) δηλαδή θα ήταν περισσότερα από τις πρωτογενείς δαπάνες (87,403 δισ. ευρώ) και έτσι θα «περίσσευαν» 2,180 δισ. ευρώ, τα οποία θα έκαναν έστω και μια μικρή αρχή για τη μείωση του χρέους.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν βέβαια και πάλι ελλειμματικό καθώς όταν υπεισέρχεται η παράμετρος δαπάνες τόκων (η οποία εξαιρείται στον υπολογισμό του πρωτογενούς αποτελέσματος) και η ανάγκη πληρωμής 12,787 δισ. ευρώ ακόμα και μετά το PSI, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν, αλλά λείπουν ακόμα πολλά για να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός.
Τα δεδομένα αυτά, ίσχυαν κατά την κυβέρνηση με τη σφραγίδα της τρόικας το Νοέμβριο. Τότε όμως τρόικα και υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης από το 2012 και η ύφεση θα περιοριστεί σε 2,8% από 6% (και βάλε ενδεχομένως) το 2011.
Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Τρόικα και υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 3,5% και στη διετία 2012-2013 θα κυμανθεί σωρευτικά μεταξύ 4% και 5%.
Σε αυτό το φόντο, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 ήδη έχει σβηστεί. Στο Μνημόνιο εκτιμάται ότι και φέτος ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 2,063 δισ. ευρώ και αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Δηλαδή φέτος αναμένεται να λείψουν από το Δημόσιο 2,063 δισ. για να καλυφθούν βασικές του ανάγκες (πληρωμές μισθών, συντάξεων).
Να σημειωθεί ότι το 2014 δε, η τρόικα θέτει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 9,5 δισ. ευρώ για να αρχίσει να μειώνεται αισθητά το χρέος.