Σύμφωνα με την WSJ, το 19σέλιδο νομοσχέδιο για το...
Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος των νέων μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την απομείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με του ιδιώτες πιστωτές.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το EFSF θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην επαναγορά των ομολόγων. Η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως «μεσίτης» στην συναλλαγή, αγοράζοντας τα ομόλογα εκ μέρους της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι «προτείνεται η έγκριση της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης (η «Σύμβαση Πιστωτικής Ενίσχυσης ΕΚΤ») ύψους μέχρι Ευρώ 35.000.000.000, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την προσφορά επαναγοράς, με την οποία η ΕΚΤ, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, προσφέρεται να επαναγοράσει από εθνικές κεντρικές τράπεζες («ΕθΚΤ») του Συστήματος του Ευρώ ορισμένα κρατικά ομόλογα εκδόσεως της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των ΕθΚΤ ως εξασφάλιση για νομισματικές πράξεις ή πράξεις ανοιχτής αγοράς με αποδεκτά (επιλέξιμα) τρίτα μέρη».
Στο νομοσχέδιο, πάντως, αναγνωρίζεται ότι αυτό τα σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα αυξήσει προσωρινά το χρέος της Ελλάδας.
Δηλώνεται επίσης επισήμως πως η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ τα οποία θα προσφερθούν στους ομολογιούχους σε αντάλλαγμα για τα παλαιά ομόλογά τους, τα οποία θα υποστούν μείωση 50% επί της ονομαστικής τους αξίας. Επιπλέον 30 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν με την μορφή ομολόγων που θα εκδοθούν από το EFSF και θα προσφερθούν στους ιδιώτες πιστωτές.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν λεπτομέρειες αναφορικά με το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ωστόσο σημειώνεται ότι η απόδοση θα συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας