Το Κόσοβο θα ζητήσει ένωση με την Αλβανία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το Κόσοβο θα ζητήσει ένωση με την Αλβανία..



To όνειρο των Αλβανών για μια "Μεγάλη Αλβανία" παίρνει σάρκα και οστά..



Ομάδα 12 Κοσοβάρων βουλευτών αναμένεται να ζητήσει επισήμως από τη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου την ένωση της επαρχίας με την Αλβανία. Αυτό ανέφεραν τα αλβανικά...Μ.Μ.Ε., επικαλούμενα πηγές από την Πρίστινα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα αυτό θα στηρίξει και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου, Γιακούπ Κρασνίτσι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΕΜΑ», το αίτημα αυτό αναμένεται να στηριχθεί από 39 αλβανόφωνους βουλευτές και βουλευτές της τουρκικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερίδα, όπως και το ALSAT TV, αναφέρει πως, μετά την κίνηση αυτή, ομάδα βουλευτών θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρόεδρο, Μπαμίρ Τόπι, για να του παρουσιάσει επισήμως την πρόταση και να ζητήσει την υλοποίησή της.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία ζήτησαν χθες να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε.. «Αναλύσαμε την πρόοδο της Σερβίας και συμπεράναμε ότι έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρτσι σε επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 9ης Δεκεμβρίου του 2011, έπρεπε να συντελεσθεί πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκε στον διάλογο με την Πρίστινα και στο θέμα της εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακές συναντήσεις. Επίσης κρίθηκε αναγκαία η συνεργασία της Σερβίας με την αποστολή της Ε.Ε. στο Κοσσυφοπέδιο (Eulex).
Οι υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν ότι το «Βελιγράδι κατέθεσε πολύ εποικοδομητικές προτάσεις για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην περιφερειακή συνεργασία, αναγνωρίζοντας τη θέση και των δύο πλευρών για το καθεστώς. Επίσης συνεργάστηκε ενεργά με την Eulex και την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR)». Την άποψη ότι πρέπει να χορηγηθεί αμέσως καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στη Σερβία εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: energeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share