Σύννεφα στο "σχέδιο Ήλιος".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σύννεφα στο "σχέδιο Ήλιος"..

Συγκρατημένοι ως προς τη βιωσιμότητα αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το πρόγραμμα «Ήλιος» εμφανίζονται δύο επιστημονικοί φορείς του ενεργειακού κόσμου.


Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα...συσταθεί η εταιρία που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος», χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις της Επιστημονικής Ένωσης Ηλιακής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ, στην επιστολή της προς τον κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική δέσμευση μέσω του νομοσχεδίου ότι το σύνολο της ενέργειας που θα παράγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος» στην Ελλάδα, θα εξάγεται, ώστε το πρόγραμμα να μη λειτουργήσει ανταγωνιστικά για τις υπόλοιπες μονάδες ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ το πρόγραμμα «Ήλιος» θα πρέπει να έχει αμιγώς εξαγωγικό χαρακτήρα, ώστε η παραγόμενη ενέργεια να μην καταναλώνεται στην ελληνική επικράτεια και να μην επιβαρύνει τα εγχώρια ηλεκτρικά δίκτυα. Σημειώνει, μάλιστα, ότι απαιτείται να υπάρξουν καθαρότερες διατυπώσεις και να ληφθούν κατάλληλες πρόνοιες που θα εξασφαλίζουν ότι το «Ήλιος» και τα έργα που εντάσσονται σε αυτό δεν θα δράσουν ανταγωνιστικά προς τα έργα ΑΠΕ του εθνικού συστήματος που είναι ήδη σε ανάπτυξη και θα διασφαλίζουν τη μεταξύ τους ισονομία. Καταλήγει, δε, τονίζοντας πως θεωρεί απαραίτητο να αποκλειστεί ρητά η δυνατότητα εγχώριας κατανάλωσης και στατιστικής μεταφοράς ενέργειας.
Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σημειώνει ότι δεν διαφαίνονται προοπτικές για την υλοποίηση του «Ήλιος», όπως έχει ανακοινωθεί, και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν. Στο συμπέρασμα αυτό, μάλιστα, καταλήγει μελέτη του ΙΕΝΕ, στην οποία αναφέρεται ότι ένα σύστημα μεταφοράς ενέργειας για τόσο μεγάλη ισχύ και απόσταση χρειάζεται εξειδικευμένες μελέτες, υψηλές επενδύσεις και χρονικό ορίζοντα πλήρους λειτουργίας περί το 2020.
Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, το πρόγραμμα «Ήλιος» βασίσθηκε σε υπερεκτιμημένες παραδοχές, μακριά από τη δυναμική επιχειρηματικών δράσεων και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξαγγελία για συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως την αναγκαία ρευστότητα, και οι εκτιμώμενες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με βάση το σύστημα Feed in Tariff της Γερμανίας, απέχουν από την πραγματικότητα..
Bookmark and Share