Στη βοήθεια εξ ουρανού και πιο συγκεκριμένα του «άφθονου» ήλιου που την λούζει σχεδόν όλο τον χρόνο στρέφεται η Ελλάδα για να βάλει τα γυαλιά, ηλίου εν προκειμένω, σε όσους τυφλωμένους από εμπάθεια αλλά και την υπέρμετρη γραφειοκρατία, αμφιβάλλουν για την τύχη μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αρχίζει να δίνει σάρκα και οστά στο μεγαλεπήβολο «Πρόγραμμα Ήλιος», που προβλέπει... ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε 200.000 τετραγωνικά μέτρα, που θα παράγουν καθημερινά ισχύ 10.000 Μεγαβάτ, όσα χρειάζεται δηλαδή ολόκληρη η Ελλάδα την ημέρα με την υψηλότερη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ενέργεια στο σύνολο της θα εξάγεται στη Γερμανία, από όπου προήλθε η ιδέα του «ΗΛΙΟΣ» και σε άλλες ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες και το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου, πάνω από 20 δις σε βάθος 10-15 χρόνων, θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους .
Σύμφωνα με το προσχέδιο του «Ήλιος», θα συσταθεί εταιρεία με κεφάλαιο ενός εκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα εντοπίσει τα κατάλληλα, βάσει θέσης, επιφάνειας και προσανατολισμού, ακίνητα.
Ύστερα, η μητρική εταιρεία θα συστήσει θυγατρικές, στις οποίες θα μετέχουν και ιδιώτες. Στις εταιρείες αυτές θα παραχωρηθεί η χρήση των ακινήτων, δωρεάν εφόσον είναι του Δημοσίου και με ενοίκιο ή άλλο αντάλλαγμα εφόσον ανήκουν σε περιφέρειες, δήμους ή άλλα νομικά πρόσωπα. Με τα κεφάλαια των ιδιωτών θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά ή ηλιοθερμικά πάρκα και παράλληλα θα φτιαχτεί το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας στο εξωτερικό.
Για να γίνει ακόμη πιο δελεαστικό για υποψήφιους επενδυτές, το Υπουργείο ορίζει προθεσμία το πολύ δέκα ημερών για να εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε αίτηση αφορά την πρόοδο του «Ήλιος», την κατ΄ εξαίρεση ανάθεση κι εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και την κατά προτεραιότητα έκδοση κάθε άλλης διοικητικής πράξης (κάρτα), φτιάχνοντας έτσι ένα πιο ουσιαστικό και πιο γρήγορο επενδυτικό πλαίσιο.
Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος «ήλιος» θα είναι καθοριστική για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών.