Έκλεισαν 50 εταιρείες ταχυμεταφορών το 2011! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Έκλεισαν 50 εταιρείες ταχυμεταφορών το 2011!



Συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 10%-15% γνωρίζει ο εγχώριος κλάδος ταχυμεταφορών. Πενήντα εταιρείες έκλεισαν πέρυσι, εξαιτίας της κρίσης, αλλά και των αυτεπάγγελτων ελέγχων που διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.


Μεγαλύτερη πίεση στα...
οικονομικά μεγέθη, αλλά και στον όγκο των ταχυδρομικών αντικειμένων γνωρίζουν οι διασυνοριακές εταιρείες, οι οποίες μειώνουν τα σημεία εξυπηρέτησης.

Η συρρίκνωση της αγοράς οφείλεται στη γενικότερη ύφεση. Σημαντικοί πελάτες των εταιρειών ταχυμεταφορών, όπως εισαγωγείς αυτοκινήτων και διανομείς προϊόντων στο λιανεμπόριο, περιόρισαν αρκετά τις αποστολές φακέλων και δεμάτων. «Δεχόμαστε την ύφεση της αγοράς. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληγεί ιδιαίτερα. Θετικό σημείο αποτελεί η διασπορά του πελατολογίου μας», επισημαίνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας ταχυμεταφορών.

«Ασφαλώς το 2012 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά. Ευτυχώς για τις ταχυμεταφορές γνωρίζει άνθηση το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονομικά προϊόντα, μέσω Διαδικτύου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νέα αγορά, με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», συμπληρώνει.

Η εικόνα του κλάδου

Στην ελληνική αγορά ταχυμεταφορών δραστηριοποιούνται περισσότερες από 490 εταιρείες. Ωστόσο, μονάχα 8 από αυτές δηλώνουν ετήσια έσοδα άνω των 4 εκατ. ευρώ ετησίως! Οι ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών, που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση δεμάτων και αλληλογραφίας εντός του εσωτερικού, είναι η ACS του Θ. Φέσσα, η Γενική Ταχυδρομική, η Speedex των ομίλων Φουρλή - Σφακιανάκη και οι «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ», θυγατρική των ΕΛΤΑ. Αξιοσημείωτη παρουσία έχουν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, όπως οι DHL, TNT, UPS και Fedex (Orbit του Ορφέα Βεϊνόγλου).

Οι διεθνείς εταιρείες έχουν γνωρίσει συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών από το 2009, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι σημαντικά ακριβότερες από τις ελληνικές. Η μέση αξία του προϊόντος μιας διεθνούς εταιρείας ανέρχεται στα 30 ευρώ, έναντι 5 ευρώ των ελληνικών.

Επειδή δεν έχουν πανελλαδικό δίκτυο, οι διασυνοριακές εταιρείες χρησιμοποιούν τις ελληνικές ως «υπεργολάβους». Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα μια διεθνής εταιρεία προχώρησε σε μείωση αρκετών καταστημάτων και συνεργατών.Πηγή Ισοτιμία
Bookmark and Share