Ξεκινά μάχη για τις εργασιακές σχέσεις...
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την υπογραφή του Μάριο Μόντι για την απελευθέρωση της αγοράς ενέκρινε το ιταλικό Κοινοβούλιο παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού της χώρας. Η πραγματική μάχη δίνεται όμως στο... μέτωπο των εργασιακών σχέσεων και τις διατάξεις που διευκολύνουν τις απολύσεις, τις οποίες εισάγει εισάγει ο Μόντι στο Μοντετσιτόριο έχοντας απέναντί του το ισχυρότερο συνδικάτο εργαζομένων Cgil, αλλά και το διχασμένο συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς.
Τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών και το άνοιγμα επαγγελμάτων εγκρίθηκαν στη Βουλή με τις ψήφους της κεντροαριστεράς και του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (449 έναντι 79).
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, καθώς και των συμβολαιογράφων, ενώ η αρμοδιότητα της έκδοσης αδειών ταξί παραμένει στους δήμους και δεν περνά σε νέα Αρχή Μεταφορών μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης υπό την πίεση του ισχυρού λόμπι των οδηγών.
Η πραγματική δοκιμασία της κυβέρνησης Μόντι βρίσκεται τώρα στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου δρομολογείται σειρά μέτρων με επίκεντρο την κατάργηση του Άρθρου 18 -ανατροπή που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ένωση Cgil που «απαντά» με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το Άρθρο 18 προέβλεπε την δυνατότητα απόλυσης μόνο λόγω «βάσιμης αιτίας» για τις επιχειρήσεις με πάνω από 15 εργαζόμενους. Όμως η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο κατέστησε σαφές ότι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο μέλλον θα είναι υποχρεωτική μόνον όταν η απόλυση οφείλεται σε διακρίσεις.
Η ισχύς του νόμου θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 υπαλλήλους.
Ο Μάριο Μόντι έκλεισε το βράδυ της Τρίτης τη διαπραγμάτευση επί του ζητήματος παρά την αντίθεση του συνδικάτου Cgil (εκπροσωπεί έξι εκατ. εργαζόμενους), αφότου εξασφάλισε τη συναίνεση των έτερων ενώσεων Cils και Uil στα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης.
To Cgil εξήγγειλε τελικά 16 ώρες απεργιακών κινητοποιήσεων -από τις οποίες οκτώ είναι ώρες γενικής απεργίας- μετά από σχετική πρόταση της γραμματέως Σουζάνα Καμούσο.
Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα να είναι διχασμένο επί του Άρθρου 18 και τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι να μην κρύβει την ενόχληση και τον εκνευρισμό του για το χειρισμό και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.
Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να πει «ναι» στη μεταρρύθμιση ακόμη και μπροστά στο «όχι» του Cgil, σημειώνει η Corriere della Sera επισημαίνοντας ότι ο Μπερσάνι φοβάται την κοινωνική ένταση και τη σύγκρουση με το Cgil.
Post Top Ad
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Home
Unlabelled
"Aπελευθέρωση" της αγοράς και στην Ιταλία.