Δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β.Κορέα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β.Κορέα



Με επιφυλακτικότητα έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα η χθεσινή δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.


Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών...η Βόρεια Κορέα δέχθηκε την εφαρμογή μορατόριου στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές και στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στον σταθμό του Γιονγκμπιόν. Η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς και Βορειοκορεάτες διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο με στόχο την επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών (Βόρεια και Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ιαπωνία). Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, δεσμεύθηκαν για την προώθηση των διαδικασιών αποστολής 240.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποστολή παιδικών τροφών και τροφίμων που προορίζονται για εγκύους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε επίσης την επιστροφή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για την παρακολούθηση της τήρησης των όρων του μορατόριου. Η IAEA έκανε λόγο για "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε μία "επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση" της κορεατικής χερσονήσου.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για "ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση". "Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή τι θα κάνει η νέα ηγεσία και θα την κρίνουμε με βάση τις πράξεις της", δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Κονγκρέσο. Η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλεάνα Ρος-Λίτινεν δήλωσε από την πλευρά της, απηχώντας την άκρως επιφυλακτική στάση των Ρεπουμπλικανών ότι "δεν πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς την υπόσχεση της Βόρειας Κορέας... είναι βέβαιο ότι οι Βορειοκορεάτες θα συνεχίσουν το παράνομο πρόγραμμά τους κάτω από τη μύτη μας".
Η Κίνα χαιρέτισε τη συμφωνία και τη βελτίωση των σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει με ανακοίνωσή του την ικανοποίηση της Μόσχας για το μορατόριο στις δοκιμές πυραύλων, στις πυρηνικές δοκιμές και στον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Ιαπωνία χαρακτήρισε πρόωρη κάθε επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών, ωστόσο θεωρεί ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. "Η ατμόσφαιρα γύρω από τις εξαμερείς συνομιλίες βελτιώνεται σιγά-σιγά, αλλά, εάν ρωτάτε εάν μπορούμε να τις επαναλάβουμε αμέσως, απαντώ ότι δεν βρισκόμαστε στο σημείο αυτό", δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοΐτσιρο Γκέμπα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί δεν σπεύδουν να κάνουν εκτιμήσεις για υποθετικές ειρηνικές διαθέσεις του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας. "Η στροφή αυτή φαίνεται ότι δείχνει πως η νέα κυβέρνηση είναι ανοικτή στις μεταρρυθμίσεις και ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ λιγότερο εχθρική από ό,τι στο παρελθόν", δήλωσε ωστόσο ο Μπρους Κάμινγκς του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Το 2009, η Πιονγκγιάνγκ απέπεμψε τους επιθεωρητές της IAEA και στη συνέχεια προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, τη δεύτερη από το 2006. Τον Νοέμβριο 2010 αποκάλυψε τον σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου, ως μέρος της διαδικασίας κατασκευής πυρηνικού όπλου, παράλληλα με τη λειτουργία του προγράμματος κατασκευής βομβών πλουτωνίου. Η Πιονγκγιάνγκ επανέλαβε χθες ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη συμφωνία του 2005 ανάμεσα στους Εξι ως βάση για την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ.
Το 2005 οι Εξι είχαν συμφωνήσει να αποδεχθούν την επιδίωξη της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αναγνωρίσουν την εκεχειρία του 1953 ανάμεσα στις δύο Κορέες "ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο μέχρι την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας".
Bookmark and Share