Οι Έλληνες ζητούν από τον άλλοτε «προαιώνιο εχθρό» να τους σώσει, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με αφορμή ημερίδα για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Για πολύ καιρό κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο: ότι οι... αιώνιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για τα νησιά του Αιγαίου θα τερματίζονταν όταν η μεγάλη, πλούσια και δυναμική Τουρκία θα αγόραζε τα νησιά της μικρής, πτωχής και συρρικνούμενης Ελλάδας. Τώρα όμως οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν Τούρκους επενδυτές να κάνουν ακριβώς αυτό» γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Παράλληλα, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Πάνου Πρωτοψάλτη, επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη με πολυμελή ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία για να πείσει τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και φέρεται να έχει δηλώσει: «Οι τιμές είναι χαμηλές. Το ένα τρίτο της ελληνικής γης είναι προς πώληση».
Η προσφορά δεν είναι εντελώς εθελοντική, σημειώνει ο αρθρογράφος της Welt, καθώς, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα λίγο πολύ αναγκάζεται από την Ε.Ε. να πωλήσει κρατική περιουσία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να απομειώσει τα χρέη και ο στόχος της είναι να εισπράξει τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015.
Μεταφραστικό σφάλμα;
Η συγκεκριμένη αναφορά της γερμανικής εφημερίδας φαίνεται να βασίζεται σε πρόσφατο παρεμφερές δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Hurriyet Daily News, το οποίο, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Πρωτοψάλτη, υποστηρίζει ότι «πωλείται το 1/3 της Ελλάδας».
Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνοντας ότι προφανώς «οι δυσκολίες της μετάφρασης οδήγησαν σε ένα ακούσιο λάθος» τον Τούρκο δημοσιογράφο, ενώ το σωστό είναι ότι η συνολική έκταση της προς πώληση γης είναι περίπου το 3% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση η γερμανική Die Welt σχολιάζει: «Υπάρχει λόγος για την έντονη διαφημιστική καμπάνια των Ελλήνων στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα θέλουν να αποφύγουν το ξεπούλημα της χώρας στο εξωτερικό και να κατακυρώσουν την πώληση κρατικής περιουσίας σε ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά αυτές ούτε διαθέτουν χρήματα, ούτε μπορούν να πάρουν δάνεια στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε.»
Πηγή: Deutsche Welle