Γιατί οι ΗΠΑ παρέχουν δωρεάν στην Ελλάδα 400 ακριβά άρματα μάχης; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Γιατί οι ΗΠΑ παρέχουν δωρεάν στην Ελλάδα 400 ακριβά άρματα μάχης;


Σπάνια μια αμυντική προμήθεια εξέπεμψε τόσο ισχυρό πολιτικό μήνυμα όσο αυτή που εκπέμπει τώρα η δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams, με το πυροβόλο των 120 χλστ.



Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεάν παραχώρηση μεταχειρισμένου αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ προς άλλη χώρα από το τέλος του «ψυχρού πολέμου» μέχρι σήμερα, με την αξία των αρμάτων σε...
καινουργή κατάσταση να υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια και την πραγματική τους σημερινή αξία να μην είναι σε καμία περίπτωση κάτω από 1,5 δισ. δολάρια!

Το πολιτικό μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ για διάθεση γεωστρατηγικής στήριξης της Ελλάδας είναι ισχυρότερο, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να παρερμηνευθεί: Τα δικά τους συμφέροντα πρώτιστα υποστηρίζουν...

Με τα άρματα αυτά ο Ελληνικός Στρατός θα αντικαταστήσει τα «αρχαία» Μ48Α5, των οποίων τη θέση στα νησιά θα λάβουν τα Leopard-1A5, ενώ την θέση των τελευταίων θα λάβουν τα Μ1Α1 στην ηπειρωτική χώρα. Δημιουργείται έτσι μια πανίσχυρη χαλύβδινη δύναμη περίπου 750 αρμάτων μάχης με πυροβόλο 120 χλστ. LEO2HEL/LEO2A4/M1A1, ίσως η ισχυρότερη θωρακισμένη δύναμη εκτός Ρωσίας στην Ευρώπη!

Η προμήθεια αυτή οπωσδήποτε αλλάζει τους συσχετισμούς σε ότι αφορά την πηγή προμηθειών κύριου υλικού στον Ελληνικό Στρατό, καθώς η Γερμανία που είχε επιτύχει να «εξορίσει» το γαλλικό αρχικά (ΑΜΧ-30) και το αμερικανικό εν συνεχεία (Μ60Α1/Α3) υλικό από τις τεθωρακισμένες μονάδες, τώρα θα υποστεί την πρώτη «τακτική» ήττα.

Η είσοδος των Μ1Α1 στο ελληνικό οπλοστάσιο σημαίνει τόσο «αναγκαστική» είσοδο των αμερικανικών πυρομαχικών της ΑΤΚ σε υπηρεσία (πέρα από την μικροποσότητα των δωρεάν βλημάτων) αφού τώρα η αιτία που δεν κατάφερε μέχρι στιγμής την είσοδό της στην ελληνική αγορά, η «μη πιστοποίησή τους» στα γερμανικά πυροβόλα των 120 χλστ. της Rheinmetall των LEO2 , απλά δεν υφίσταται, αφού τώρα προκύπτει μια νέα … μεγαλύτερη (!) ανάγκη προμήθειας πυρομαχικών σε 400 άρματα έναντι των 355, περίπου, LEO2HEL/A4.

Μια δεύτερη έμμεση απώλεια των γερμανικών εταιρειών είναι η μετάθεση προς το τέλος της δεκαετίας της έναρξης προγράμματος εκσυγχρονισμού των LEO2A4 που κυνηγούσαν αρκετές γερμναικές εταιρείες, αφού τα κονδύλια θα απορροφηθούν στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των Μ1Α1.

Η επιτροπή του Ε.Σ. έχει αξιολογήσει υπερδιπλάσια των 400 Abrams που χρειάζεται ο ΕΣ και τα ευρήματά της, είναι πολύ θετικά με τα οχήματα να βρίσκονται κατά μέσο όρο σε καλύτερη της αναμενόμενης κατάσταση.

Η μελέτη σκοπιμότητα της προμήθειας είναι έτοιμη και περιλαμβάνει εκτός της αρχικής αξιοποίησης, το κόστος των πυρομαχικών και των άλλων προβλέψεων δημιουργίας υποδομής, τις απαιτήσεις συντήρησης και υποστήριξης καθώς και άλλες παρελκόμενες ανάγκες και δαπάνες εκσυγχρονισμού και μάλιστα για ολοκληρωμένο κύκλο ζωής του οπλοσυστήματος (25 χρόνια), κάτι που πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, ειδικά για μεταχειρισμένο υλικό.

Βέβαια το μεγάλο ζήτημα θα ανακύψει στην συνέχεια, καθώς η αξιοποίηση θα απαιτήσει ελέγχους και φυσικά σύσταση γραμμής υποστήριξης, κάτι που σημαίνει ότι στο 304 ΠΕΒ θα πρέπει να παρθεί απόφαση διακοπής της υποστήριξης των Μ48 MOLF και της αντικατάστασής τους με το M1A1. Η προοπτική όμως θα είναι για τα επόμενα 25 τουλάχιστον χρόνια.

Πάντως με την προμήθεια των Μ1Α1, προκύπτει και ένα κρίσιμο, πλέον, ζήτημα: Aυτό της προμήθειας νέων ΤΟΜΑ. Μπορεί η προμήθεια των ρωσικών BMP-3HEL να μην έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα (η διακρατική συμφωνία είναι σε πλήρη ισχύ), αλλά είναι επιχειρησιακά αυτοκτονικό να επιχειρήσουν μόνα τους χωρίς την συνοδεία ΤΟΜΑ τα άρματα μάχης.

Τα νυν «ταξί μάχης», δηλαδή τα Μ113 είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκριθούν στις ανάγκες, καθώς είναι ουσιαστικά άοπλα, αθωράκιστα και το κυριότερο με ιπποδυνάμεις κατάλληκες για την δεκαετία του ’60, αλλά όχι για σήμερα.

Σε ασκήσεις που διεξάγονται, τα LEO2, είτε κόβουν ταχύτητα στο μισό για να τα … φτάσουν τα Μ113, είτε τα τελευταία … χάνουν στον ορίζοντα τα άρματα και οι ασκήσεις εξελίσσονται σε κινηματογραφικές κωμωδίες. Το δόγμα είναι σαφές: Το άρμα καταλαμβάνει χώρο, το πεζικό τον υπερασπίζεται.

Ο αριθμός των ΤΟΜΑ που χρειάζεται τώρα ο ελληνικός Στρατός είναι τεράστιος και σίγουρα δεν φτάνουν τα 450 ΤΟΜΑ BMP-3HEL της διακρατικής συμφωνίας (τα κονδύλια ύψους 1,2 δισ. έχουν δεσμευθεί στο ΕΜΠΑΕ), αφού χρειάζονται άλλα 300-350 τουλάχιστον. Και είναι καιρός να αρχίσει εκ νέου η διαπραγμάτευση, πιθανότατα για να περιληφθούν και δωρεάν ποσότητες από την Ρωσία στο πλαίσιο της προμήθειας των BMP-3HEL…


Πηγή: defencenet.gr
Bookmark and Share