Η δυσπεψία του Πάσχα: Οδηγός για να αποφύγετε τα… χειρότερα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η δυσπεψία του Πάσχα: Οδηγός για να αποφύγετε τα… χειρότερα

Aπ'τη μαγειρίτσα ...στο κατσίκι ..και από κει στο κοκορέτσι.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: ο ένας στους δύο εξ ημών θα ταλαιπωρηθεί από το στομάχι του από το βράδυ της Ανάστασης και μέχρι να έρθει η Δευτέρα του Πάσχα.




Αιτία η υπερκατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων, αλκοόλ και γλυκών, που «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και μας κάνουν να νιώθουμε ότι θα..
σκάσουμε.


Τα πλούσια σε λίπη, ζωικής προέλευσης τρόφιμα, τα πικάντικά, τα πολύ αλμυρά και τα τηγανητά, αλλά και τα αλκοολούχα ή ανθρακούχα ποτά και ροφήματα είναι αυτά που συνηθέστερα πυροδοτούν τη δυσπεψία, κατά την διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.


Τα καλά νέα είναι πως συνήθως η δυσπεψία δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας, εκτός κι αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους ή δυσκολίες στην κατάποση


Τι να προσέξετε


Όπως και να 'χει, για να αποφύγετε την δυσπεψία από το πολύ «πλούσιο» φαγητό και ποτό των ημερών, ακολουθήστε τις συμβουλές:


* Να είστε προσεκτικοί με τη μεγάλη κατανάλωση λίπους από αυγά, γαρδουμπάκια, τηγανιτά εντόσθια, γλυκά με πολλά λιπαρά, πέτσα και ορατού λίπος του οβελία. Η κατανάλωση λίπους συμβάλλει στην χαλάρωση του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα, εμποδίζεται η διαδικασία της πέψης και διευκολύνεται η μετακίνηση των τροφών από το στομάχι προς τον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο, δυσφορία και αίσθημα καύσου.


* Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι η «σέλα» και το μπούτι.


* Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη.


* Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε τα τρία ποτηράκια μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα, τα εκκολπώματα και οι κολίτιδες (είναι προβλήματα του παχέος εντέρου).


* Να καταναλώνετε το φαγητό από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.


* Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.


* Να πίνετε άφθονο νερό.


* Να αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.


* Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στην σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας κ.τ.λ.


* Να αποφύγετε να ξαπλώσετε ή να ασχοληθείτε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.


* Το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, φάτε κάτι ελαφρύ (λ.χ. γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα με άπαχο κρέας ή άπαχο τυρί, μια καταπραϋντική χορτόσουπα, σαλάτα με δυο αυγά βραστά).


* Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.


* Εάν έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσετε.
​​
Πηγή: Τα Νέα

Bookmark and Share