Για τις βαρύτατες κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οδηγήθηκε στις φυλακές, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, επιχειρηματίας, αντιπρόσωπος της εταιρίας, που προμήθευσε στο Ελληνικό Δημόσιο το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Επισημαίνεται ότι είναι από τις... ελάχιστες περιπτώσεις που προμηθευτής δημοσίων έργων οδηγείται στις φυλακές διότι προμήθευσε το Δημόσιο με τεράστιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, «καπέλο».
Η υπόθεση γι' αυτό το «φαγοπότι», έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν το ΣΔΟΕ και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΥΠ, έφτασε ενώπιον της Δικαιοσύνης και, αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατέληξε στα χέρια της πέμπτης ειδικής ανακρίτριας.
Ουσιαστικά το επιβαρυντικό στοιχείο της δικογραφίας που οδήγησε στην προφυλάκιση του επιχειρηματία ήταν το πόρισμα της επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο η κυπριακή εταιρία, η οποία ανέλαβε την αναβάθμιση του λογισμικού των «υπερκοριών» και πίσω από την οποία βρισκόταν ο επιχειρηματίας, ήταν «φάντασμα» και λειτούργησε μόνο και μόνο για να αυξηθεί το κόστος του έργου...
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία για την προμήθεια του συστήματος υποκλοπών άρχισε το 2006, επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη, και ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Β. Πολύδωρα. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε μεταξύ τριών εταιριών και κατέληξε στη γερμανική εταιρία, αντιπρόσωπος της οποίας ήταν ο Ελληνας επιχειρηματίας που οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την απολογία του.
Σημειώνεται ότι οι σούπερ κοριοί κατασκευάστηκαν από τη γερμανική εταιρεία Syborg, περίπου προς 3.700.000 ευρώ ο καθένας...
Ο έλεγχος που διενεργήθηκε την τελευταία δεκαετία από τις αρμόδιες -διωκτικές- αρχές είχε αντικείμενο να διαπιστωθεί εάν υπήρξε υπερκοστολόγηση του έργου, με παράνομες ενέργειες από μέρους των αναδόχων. Οι αρμόδιοι εστίασαν κυρίως στον ρόλο της κυπριακής εταιρίας LIS, η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση του λογισμικού των δύο υπερκοριών, της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα το κόστος του έργου να εκτιναχθεί στα 7.400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με καταθέσεις αρμοδίων που δόθηκαν στην ανακρίτρια, το κόστος αυτό εκτιμήθηκε ως υπέρογκο, καθώς κάθε κοριός θα έπρεπε να πληρωθεί γύρω στις 500.000 με 700.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, πάντως, άλλες πλευρές υποστήριζαν ότι η αξία των δύο σούπερ κοριών δεν πρέπει να εκτιμάται με τα δεδομένα του 2012 αλλά με αυτά του 2006 και του 2008, και αυτό διότι σήμερα η τιμή πώλησής τους μπορεί να έχει «πέσει» λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας. Ελεγαν επίσης ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, στη δική του έρευνα, δεν διαπίστωσε παρατυπίες.
Την επίμαχη περίοδο διοικητής της ΕΥΠ ήταν ο νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοραντής.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου «έστειλε» αίτημα στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του κ. Κοραντή, σχετικά με «προσχηματικό διαγωνισμό» προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ της ΕΥΠ. Η υπόθεση αφορά την προκήρυξη από την ΕΥΠ του έργου «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών». Η δικογραφία και αυτής της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια ανακριτή, ο οποίος, αφού τη μελετήσει, αναμένεται να καλέσει για εξηγήσεις περίπου 15 στελέχη της ΕΥΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Κυβέλου διενήργησε την προκαταρκτική υπόθεση και για τις δύο υποθέσεις.
Post Top Ad
Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Home
Unlabelled
Επιτέλους στη φυλακή ένας προμηθευτής του Δημοσίου...