HSBC: Δεν σας αρέσει η λιτότητα; Δοκιμάστε την «οικονομική καταστολή».. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

HSBC: Δεν σας αρέσει η λιτότητα; Δοκιμάστε την «οικονομική καταστολή»..

 
Δεν υπάρχει αξιοπρεπής οικονομική ανάπτυξη στη Δύση, και δεν υπάρχουν συνεκτικά σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την HSBC, και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Stephen King(φωτογ.).




Η οικονομική καταστολή (financial repression) είναι το αποτέλεσμα των...   πολιτικών που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν των δανεισμό τους μέσω της επιβολής του κόστους σε άλλους, όπως τονίζει ο οικονομολόγος.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ρυθμίσεις για να αναγκάσουν τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο στην κυβέρνηση, την στιγμή που οι πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας - όπως η ποσοτική χαλάρωση – μειώνουν τις αποδόσεις ομολόγων ακόμα και όταν η δημοσιονομική πολιτική είναι εκτός ελέγχου, ώστε οι κυβερνήσεις να αποφύγουν την τιμωρία από τις αγορές, όπως εξηγεί..

Οι δεκαετίες του 1950 και του 1960 ήταν για τον δυτικό κόσμο, μια περίοδος όπου η οικονομική καταπίεση ή καταστολή, φάνηκε να λειτουργεί, καθώς το δημόσιο χρέος μειώθηκε ταχύτατα. Αυτό, όμως, ήταν μια ευτυχής σύμπτωση: το χρέος μειώθηκε με ταχύ ρυθμό για άλλους λόγους, επιτρέποντας στις οικονομίες να παραμείνουν ανεπηρέαστες από τις συνέπειες της καταστολής.

Εάν εφαρμοστεί σήμερα, η καταστολή είναι πιθανό ο ιδιωτικόε τομέαε να στερέψει εντελώς από κεφάλαια, όπως ακριβώς συνέβει και με την ταχεία μείωση του χρέους τη δεκαετία του '50 και του '60.

Ο King σημειώνει ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα σήμερα από ό, τι ήταν 10 ή 20 χρόνια πριν, αλλά, παρά τη μείωσή τους, τα επίπεδα του χρέους εκτινάχθηκαν στα ύψη, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της διαρθρωτικής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η καταστολή μπορεί να αναδιανείμει και το βάρος της προσαρμογής από τους χρεώστες στους πιστωτές μέσω ασυνήθιστα χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, αλλά, από μόνη της, είναι απίθανο να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως επισημαίνει.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι τα χρέη τους δεν θα μειωθούν με την καταστολή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα την χρησιμοποιήσουν, προειδοποίησε ο King. Στη ζώνη του ευρώ, οι ψηφοφόροι σαφέστατα απεχθάνονται την λιτότητα, με την ολλανδική κυβέρνηση να αποτελεί το τελευταίο θύμα των προσπαθειών για τη συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέσω της περικοπής των δαπανών.

Στη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί αγωνίζεται για την επανεκλογή του στις αρχές Μαΐου, αφού ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με τους ψηφοφόρους σαφώς να μην εντυπωσιάζονται από την προοπτική της λιτότητας, ενώ και οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν σημείο φόβου για τις αγορές.

Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της θα είναι σε επιφυλακή για φτηνούς τρόπους για τη χρηματοδότηση της σπατάλης της, λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος. Και η οικονομική καταστολή είναι ένας τρόπος να το κάνει. Η καταπίεση επιτρέπει στις κυβερνήσεις να καθυστερήσουν τη λιτότητα και να χρηματοδοτήσουν τον υπερβολικό δανεισμό με πολύ χαμηλό κόστος: Δεν είναι τόσο ένας μηχανισμός με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά, μάλλον ένας τρόπος να ζούμε με αυτό, όπως καταλήγει ο King.
Bookmark and Share