Οι εκλογές τελείωσαν σε Γαλλία και Ελλάδα(προες το παρόν), αλλά 5 ακόμα χώρες βρίσκονται τον δρόμο προς την κάλπη, με τελευταίες και πιο σημαντικές τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα,με εξαίρεση τον άμεσο δεύτερο κύκλο των προεδρικών εκλογών στη... Σερβία, τα διεθνή ΜΜΕ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εθνικές εκλογές σε Αίγυπτο, Μεξικό, Ολλανδία, Βενεζουέλα και φυσικά τις ΗΠΑ.
Αίγυπτος - 23 & 24 Μαΐου
Οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, θεωρούνται από αναλυτές και ΜΜΕ ως ιστορικές. Για το ύπατο αξίωμα της Αιγύπτου έχουν κατατεθεί δώδεκα υποψηφιότητες, με «φοβορί» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πρωτεργάτες της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.
Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Ιουνίου και ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου θα ανακοινωθεί στις 21 Ιουνίου.
Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί η παρουσία ξένων παρατηρητών για την εκλογική διαδικασία στη χώρα.
Μεξικό- 1η Ιουλίου
Ο διάδοχος του Φελίπε Καλδερόν θα αναδειχθεί στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, ο οποίος θα ηγηθεί της χώρας για την επόμενη 6ετία.
Επικρατέστερος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , είναι ο αντιπολιτευόμενος Ενρίκε Πένια Νέτο, από το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) και πρώην κυβερνήτης της πολιτείας του Μεξικό .
Βασικοί του αντίπαλοι είναι η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, υποψήφια του κυβερνώντος δεξιού κόμματος PAN και ο αριστερό Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία και το 2006.
Αν εκλεγεί η Μότα θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας και η τέταρτη εν ενεργεία γυναίκα πρόεδρος της Λατινικής Αμερικής μετά την Κριστίνα Φερνάντες της Αργεντινής (εξελέγη το 2007), η Λάουρα Τσιντσίγια της Κόστα Ρίκα και η Ντίλμα Ρουσέφ της Βραζιλίας
Ολλανδία - 12 Σεπτεμβρίου
Μετά την παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε στις 23 Απριλίου, η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου.
Δεδομένου του «δυσάρεστου» αποτελέσματος της Γαλλίας και της Ελλάδας για την Μέρκελ και τους οπαδούς της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η Ευρώπη περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ψήφο των Ολλανδών, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε οικονομική κρίση.
Βενεζουέλα- 7 Οκτωβρίου
Ο σοσιαλιστή πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι ξανά υποψήφιος , παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείες και τις χημειοθεραπείες στις οποίες υποβάλλεται.
Ο Τσάβες εξελέγη για πρώτη φορά στην προεδρεία της χώρας το 1999 και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Ωστόσο, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, είναι 20 χρόνια νεότερος, πήρε 62% των ψήφων στις εσωκομματικές και έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει σχέσεις με «δημοκρατικές» χώρες , που θα βγάλουν την Βενεζουέλα από το «επιχειρηματικό» τέλμα και να αλλάξει στάση απέναντι σε «κλειστά» πολιτεύματα όπως του Ιράν, της Κούβας, της Λευκορωσίας κ.ά. χωρών.
ΗΠΑ- 6 Νοεμβρίου
Μπαράκ Ομπάμα V Μιτ Ρόμνει.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι εκλέξιμος για δεύτερη και τελευταία θητεία ως Πρόεδρος .
Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνει διεκδικεί για πρώτη φορά την προεδρεία, αφού επικράτησε άνετα των αντιπάλων του στις εσωκομματικές.
Ο επιχειρηματίας Ρόμνεϊ είχε ήδη προσπαθήσει να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008 αλλά τότε είχε ηττηθεί από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν.
Στις 6 Νοεμβρίου, οι Αμερικάνοι θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού οίκου στις προεδρικές εκλογές που θα παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης.
Οι προεδρικές εκλογές θα συμπέσουν με τις εκλογές της Γερουσίας των ΗΠΑ όπου θα διεξαχθούν 33 αναμετρήσεις καθώς και με τις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για να εκλεγούν τα μέλη του 113ου Κογκρέσου.