"Το έθνος που γέννησε τη δημοκρατία, έρχεται τώρα αντιμέτωπο με το δικό τηυ τεστ
σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα της χώρας".
Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, έρχεται τώρα αντιμέτωπη με το δικό της τεστ σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα της χώρας". Οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν τον καθοριστικό ρόλο στις ελληνικές εκλογές είναι η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον κατακερματισμό της ψήφου και την ενίσχυση πολλών μικρών κομμάτων.
Η παρούσα οικονομική κρίση, είναι μάλιστα η χειρότερη που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη ιστορία της.
Στην ανάλυση του βρετανικού δικτύου, επισημαίνεται ότι τα πολλά αντιμνημονιακά κόμματα αναμένεται να αποδυναμώσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κόμματα τα οποία κατηγορούνται για την κακή κατάσταση του κράτους.
Σαν επικρατέστερο νικητή ωστόσο, αναδεικνύει τον Αντώνη Σαμαρά και σαν επικρατέστερο σενάριο, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός όμως που θα είναι πολύ εξασθενημένος,λόγω της ανόδου των υπολοίπων κομμάτων και της αύξησης των ποσοστών τους.
Πως μεταφράζεται αυτό για το BBC; Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να προωθήσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, η διάσωση της χώρας μπαίνει σε μπελάδες και θα αμφισβητηθεί η παραμονή της στην ευρωζώνη. Κινδυνολογία;
Σε ανάλυσή του ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Πολ Μέισον κάνει λόγο για Κυριακή που μπορεί να προκαλέσει την τέλεια ευρω-καταιγίδα.
Οι εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν πολλά στο πολιτικό σκηνικό της ευρωζώνης και να οδηγήσουν σε μια κατάσταση πλήρους αστάθειας.
Ούτως ή άλλως η νομισματική ένωση κλυδωνίζεται από τη συνειδητοποίηση των συνεπειών της λιτότητας, το περιορισμένο όφελος του φθηνού δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ και τη λήξη της θητείας της "διορισμένης" κυβέρνησης τεχνοκρατών του Παπαδήμου, σχολιάζει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC.
Τονίζεται μάλιστα η άνοδος των άκρων, δεξιάς και αριστεράς, ενώ σε περίπτωση που την επομένη των εκλογών υπάρξει ακυβερνησία, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε κάποιο "μαλακό πραξικόπημα" ή σε αριστερή κυβέρνηση που όχι μόνο θα αντιτίθεται στη λιτότητα, αλλά θα επιδιώξει και την κοινωνικοποίηση της οικονομίας.
"Τα δύο τελευταία σενάρια θα αμφισβητούσαν όχι μόνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και την ικανότητα τήρησης των συνθηκών της Κοπενχάγης (που ορίζει πως τα μέλη της ΕΕ είναι δημοκρατίες) ή της Λισαβόνας (που απαγορεύει σοσιαλιστικού τύπου εθνικοποιήσεις)", τονίζει ο Πολ Μέισον του BBC.
Ό,τι κι αν συμβεί τελικά, καταλήγει, η ελληνική συμφωνία μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με τεράστιες περικοπές και αυξήσεις φόρων είναι "νεκρό γράμμα" (dead letter) και ο δρόμος για μια δεύτερη αναδιάρθρωση είναι ανοιχτός, ακολουθούμενος από την έξοδο ή κάποια ήμι-απαγκίστρωση της χώρας από την ευρωζώνη.
Κλείνοντας την ανάλυση του, ο ρεπόρτερ του BBC επισημαίνει πως η πολιτική αστάθεια και η πόλωση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ενδυνάμωση της ακροδεξιάς, κάτι που έχει παρατηρηθεί τελευταία στην Ολλανδία, τη Δανία, τη Φιλανδία και την Ιταλία.