Ισπανία: Οι Αγορές "βλέπουν" Μνημόνιο... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ισπανία: Οι Αγορές "βλέπουν" Μνημόνιο...

 

Η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea) κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών.




 «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε μια προσπάθεια να....  κατευνάσει τους φόβους ανησυχούντων οικονομικών αναλυτών σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Όμως τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τις αρχές του έτους η στατιστική υπηρεσία της Μαδρίτης και η Τράπεζα της Ισπανίας δείχνουν ότι τα δυσμενή σενάρια των διεθνών οίκων ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα από τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης.

Η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea) κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι τοπικές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτός δημοσιονομικών στόχων το 2012, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κεντρικής κυβέρνησης για έλλειμμα 5,3% το τρέχον έτος.

Δεδομένου ότι το έλλειμμα των περιφερειών αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του συνολικού ελλείμματος της χώρας, ο διαφαινόμενος «εκτροχιασμός» των 17 τοπικών κυβερνήσεων σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα συμπαρασύρει την προσπάθεια «δημοσιονομικής εξυγίανσης» που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την Ισπανία.

«Με βάση τα σημερινά στοιχεία εκτιμούμε ότι οι περιφέρειες θα ολοκληρώσουν το 2012 με έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ» έναντι του στόχου για 1,5%, σημειώνει το ισπανικό ερευνητικό κέντρο. «Οι περισσότερες πλην τριών περιφερειών θα παρουσιάσουν έλλειμμα μεγαλύτερο του προσδοκώμενου» υπογραμμίζει η έρευνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ραχόι να προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα και σχέδια (δημοσιονομικής) εξισορρόπησης» προκειμένου να διαψευστούν οι προβλέψεις του Fedea. Οι ίδιοι αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής ως «ζήτημα τιμής» για τη χώρα σημειώνοντας ότι «η φήμη της δημοσιονομικής προσπάθειας δεν επιτρέπει νέες παρεκκλίσεις από τους στόχους».

Οι αγορές «βλεπουν» μνημόνιο

Ανεξαρτήτως των συστάσεων του συγκεκριμένου ιδρύματος και των προθέσεων της κυβέρνησης η οικονομία της χώρας διανύει μια νέα περίοδο συρρίκνωσης δύο χρόνια μετά την ύφεση που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση του 2008. Η αδυναμία της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης να ανακάμψει αντανακλάται στο ρυθμό ανάπτυξης που έχει επιστρέψει σε αρνητικά ποσοστά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όπως και το πρώτο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,3%. Επιπλέον η ανεργία καταγράφει νέα ρεκόρ ξεπερνώντας ήδη το 24% με τους μισούς νέους κάτω των 25 ετών να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Τα μέτρα εξοικονόμησης και περικοπών ύψους 47 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε τις (σε δόσεις) ο Ραχόι αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω την οικονομία συρρικνώνοντας το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση και ανατροφοδοτώντας την ύφεση.

Στις αρχές της εβδομάδας δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα η τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τα προβληματικά δάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι ισπανικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 184 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες.

Ήδη οι μεγαλύτερες τράπεζες προβλέπουν ζημιές άνω των 50 δισ. ευρώ από την έκθεσή τους στη στεγαστική αγορά καθιστώντας το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα εξαιρετικά εύθραυστο. Ως λύση ανάγκης προβάλλεται η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» με βάση το ιρλανδικό μοντέλο.

Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι ούτε αυτό το σχέδιο μπορεί να σημάνει τη σωτηρία των τραπεζικών γιγάντων με τα πήλινα πόδια. μελέτες τραπεζών μεταξύ των οποίων αυτή της αμερικανικής Merrill Lynch προεξοφλούν ότι η Μαδρίτη θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Bookmark and Share