Μόλις αποσαφηνιστεί το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες θα επανέλθουν στο αίτημά τους για την παροχή ενυπόγραφων δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.
Θα ζητείται η πλήρης εφαρμογή -κατά γράμμα- των μέτρων που... περιγράφονται στο Μνημόνιο και εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Το επιθυμητό σενάριο είναι η ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε απερίσπαστα να δρομολογήσει τα αναγκαία μέτρα, ενώ η Κομισιόν δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Το εκβιαστικό αυτό δίλημμα θέτουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένουν με αγωνία το αυριανό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο μετά την 6η Μαΐου.
Στη βελγική πρωτεύουσα καθιστούν σαφές ότι η άτυπη «εκεχειρία» λήγει την ερχόμενη Δευτέρα και ότι το συντομότερο δυνατόν η Αθήνα θα πρέπει «να σηκώσει τα μανίκια» και να επισπεύσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την απαρέγκλιτη τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Μετά την επιμονή της Ελλάδας να προχωρήσει στη διενέργεια πρόωρων εκλογών -σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία παραμένει προσηλωμένη, προς το παρόν τουλάχιστον, στο «μοντέλο Μόντι»- το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ έναντι της Αθήνας. Κοινοτικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι αύριο το βράδυ, παρά τις ενδείξεις που υπάρχουν, θα διαμορφωθεί τελικά ένα πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα που θα είναι καθαρό και μία κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις επιταγές του Μνημονίου. Για τις Βρυξέλλες το επιθυμητό σενάριο είναι η ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και χωρίς την πίεση διαφωνούντων θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «η Ελλάδα έχει φύγει από το κάδρο και όλη η προσοχή των κοινοτικών παραγόντων έχει στραφεί πλέον στις απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ισπανία». Αφήνουν, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι σε περίπτωση «αυτοχειρίας» της Ελλάδας δεν θα διστάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα στη μοίρα της.
Επίσης, σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τη χρονοβόρα και απρόβλεπτη, ως προς την τελική της έκβαση, διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω την τήρηση των υποχρεώσεων.
Παράλληλα, στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας οι Βρυξέλλες δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης, που θα ισοδυναμούσε, κατά την εκτίμηση των κοινοτικών παραγόντων, με «παράλυση» της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι ασφυκτικά και η χώρα μας βρίσκεται για ακόμη μία φορά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της διεθνούς χρηματοδότησης και ειδικότερα της καταβολής της επόμενης δόσης, ύψους 29 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 24 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 5 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Η «θηλιά» για τις ελληνικές αρχές είναι ήδη στον λαιμό, αν ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί ακόμη η εκταμίευση της τρίτης μηνιαίας δόσης από το νέο πρόγραμμα, αυτής του Μαΐου, ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Πάντως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, παράγοντες της Κομισιόν υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup της 14ης Μαΐου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναμένουν περίγραμμα με σαφή χρονοδιαγράμματα για το πώς θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ενα πρώτο δείγμα γραφής για το τι περιμένει την Ελλάδα την επόμενη διετία θα περιγράφεται στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.
Από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια σχετικά με τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου στα κράτη-μέλη για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους περί μείωσης των ελλειμμάτων. Ενα ζήτημα που αναμένεται να θέσουν και επισήμως πλέον στα κοινοτικά φόρα όλο και περισσότερες χώρες μετά τις εκλογές (βουλευτικές, προεδρικές, τοπικές) στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης