Η ύστατη προσπάθεια του Κάρολου Παπούλια
Στο τραπέζι η πρόταση για κυβέρνση προσωπικοτήτωνΟ σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων, με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη αποτελεί το τελευταίο χαρτί, το οποίο αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ο... Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας.
Μία τελευταία προσπάθεια, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αφού σε αυτή τη σύσκεψη αρνήθηκε να προσέλθει η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δεν εκλήθη η Χρυσή Αυγή, διαφωνεί ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά και ο κ. Φ. Κουβέλης και οι κκ. Αντ. Σαμαράς, Π. Καμένοςκαι Ευ. Βενιζέλος συμφωνούν μεν αλλά υπό όρους.
Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος προσερχόμενος στη συνάντηση αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το on paper.
Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκατσιες ούτε με μεθόδους χθες, είπε ο κ. Καμμένος.
Πρόσθεσε ότι κατέθεσε την πρότασή του με επτά σημεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση, συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.
Στη συνέχεια προσήλθαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Οι προσπάθειες της Δευτέρας
Ο κ. Σαμαράς συμφώνησε λέγοντας όμως ότι οι προσωπικότητες θα πρέπει να είναι πολιτικές και όχι τεχνοκράτες, ενώ ο κ. Βενιζέλος άναψε το πράσινο φως, χαρακτηρίζοντας μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως «λύση ανάγκης».
Ο κ. Κουβέλης πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων θα αποτελούσε «ήττα της πολιτικής».
Σήμερα αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς όλες τις πλευρές, ώστε να βρεθεί λύση, να υπάρξει δηλαδή μία κυβέρνηση που μπορεί να στηριχθεί από τα τέσσερα κόμματα, ώστε να δοθεί τέλος στην αστάθεια αλλά και στην ακυβερνησία, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας παραμένουν ελάχιστες.
Την ίδια ώρα η Προεδρία της Δημοκρατίας δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά και των διμερών επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς να προκύπτει τίποτα νέο που δεν ήταν γνωστό, πέραν των πρακτικών της συνάντησης του κ. Παπούλια με τον κ. Καμμένο, στα οποία προκύπτει ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων παρέδωσε πράγματι επιστολή (στη Γραμματεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας) με τις θέσεις του κόμματός του και τα επτά σημεία που θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει κυβέρνηση.
Τις θέσεις του αυτές ο κ. Καμμένος ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «βάσει του εθνικού σας ρόλου να τις διαβιβάσετε στους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς».
Από τα πρακτικά εκείνο που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας και ίσως αποτελεί και την πλέον κρίσιμη πτυχή της διαδικασίας των διαβουλεύσεων είναι το σημείωμα του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου προς τον κ. Παπούλια, στο οποίο περιγράφει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τα ταμειακά αποθέματα και μέχρι πότε αυτά επαρκούν, τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.
Ο κ. Παπούλιας υποστήριξε ότι το σημείωμα του Πρωθυπουργού (ή επιστολή για άλλους) απευθύνεται στον ίδιο και αυτός είναι και ο λόγος που δεν το ενεχείρισε και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Τους το έδωσε απλώς να το διαβάσουν, να ενημερωθούν και όχι να το κρατήσουν αποφεύγοντας παράλληλα να τους το διαβάσει ο ίδιος προφανώς για να μη γραφτεί στα πρακτικά...