Οι κρισιμότερες εβδομάδες της κυπριακής οικονομίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι κρισιμότερες εβδομάδες της κυπριακής οικονομίας

 

Μπορεί να εστιάζουμε και να είμαστε απορροφημένοι στη εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης της Ελλάδας,σε μια άλλη γωνιά του Ελληνισμού όμως ,στην Κύπρο,η κατάσταση δείχνει να μην εξελίσσεται θετικά..




Το σημείο μηδέν για την κυπριακή οικονομία πλησιάζει και έχει πολλές παραμέτρους και πολλά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Βασική ημερομηνία-ορόσημο είναι...  η 30η Ιουνίου οπότε λήγει και η προθεσμία την Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τα σενάρια είναι πολλά. Από το καλύτερο που είναι η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι την έσχατη που είναι η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης. Ακόμα και σ΄ αυτήν την περίπτωση, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τη διαπραγματευτική δύναμη και τα κρυφά χαρτιά που θα έχει η χώρα μας, ώστε να αντισταθεί στους όρους που θα επιβάλουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Για παράδειγμα μία συμφωνία διακρατικού δανείου την οποία μπορεί να μην ευνοεί η Ευρώπη, ωστόσο θα ήταν ένας άσσος στο μανίκι.

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, οι οποίες όμως εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς, είναι και η νέα διαβάθμιση που θα δώσει στην κυπριακή οικονομία ο οίκος Fitch.


Ενδεχόμενη υποβάθμιση από τον οίκο, όπως έκαναν και οι άλλοι δύο, σε κατηγορία junk, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την χρήση των κυπριακών ομολόγων αφού η αξία τους δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως κάλυψη.


Στην κατάσταση έρχεται να προστεθεί η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα που δημιουργεί ακόμα ένα σκόπελο λόγω της άμεσης σύνδεσης της οικονομίας και κυρίως των τραπεζών. Η συγκεκριμένη κατάσταση, αποτελεί και τον κύριο λόγο που η Λαϊκή Τράπεζα δεν έλαβε ακόμα συγκεκριμένη απάντηση για το αίτημα της να στηριχθεί και εκείνη μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες. Κανένας δεν αναλάμβανε τέτοια ευθύνη και όλοι παρέπεμπαν στην επόμενη εκλελεγμένη κυβέρνηση, η οποία όμως αργεί με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και των διαβουλεύσεων.

Καπάκι σε όλα αυτά, έρχεται και η αύξηση των πιθανοτήτων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Με τον όγκο των εργασιών και ειδικά των δανείων, που έχουν όλες οι κυπριακές τράπεζες, μία έξοδος από το ευρώ θα σημάνει ενδεχομένως την αρχή του τέλους, ή τουλάχιστον μία περίοδο που η ανάπτυξη θα είναι όνειρο απατηλό.

Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί συνεχώς ασκήσεις επί χάρτου αλλά χωρίς να γνωρίζει τους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν το σκηνικό, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.
Bookmark and Share