Προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και αν οι Ελληνες πάρουν οι ίδιοι την απόφαση να αποχωρήσουν, θα πρέπει οι χώρες της να την αποδεχθούν, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα διακοπεί και η βοήθεια προς την Αθήνα, διευκρίνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Σχολιάζοντας εικασίες, που διατυπώνουν διάφοροι αυτοπροβαλλόμενοι ως "ειδικοί" ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει και πως... η Αυστρία χάνει τα 1,56 δισεκατομμύρια που έχει δανείσει, στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας, η κ. Φέκτερ επισήμανε πως είναι άλλης άποψης και «αγωνίζεται για να δοθεί στους Έλληνες ο χρόνος για να ορθοποδήσουν οικονομικά».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα και τις θέσεις των ελληνικών κομμάτων απέναντι στο μνημόνιο και το Ευρώ, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα σενάρια «αποκάλυψης» και τις συνεχείς εικοτολογίες, σημειώνοντας πως θα πρέπει κανείς να περιμένει πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αθήνα.
Παρέπεμψε συγχρόνως στο μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. πάνω από δύο μήνες) που απαιτήθηκε για τον σχηματισμό της σημερινής αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στο δικό της, συντηρητικό Λαικό Κόμμα, το φθινόπωρο του 2008.
Αναφερόμενη στην κριτική τής μέχρι τώρα αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τη δανειακή σύμβαση, η κ. Φέκτερ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πολύ επώδυνα για τους Ελληνες και στοίχισαν πολλά χρήματα στην Ευρωζώνη, όμως δεν υπήρχαν και άλλες δυνατότητες.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωζώνη, η ίδια θεωρεί πως ο κίνδυνος μετάδοσης έχει σήμερα περιοριστεί και το τραπεζικό τοπίο στην Ευρώπη είναι εξοπλισμένο, ωστόσο μεγάλες ζημίες θα επέφερε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις χώρες που συμμετέχουν στο δάνειο.
Στις δηλώσεις της στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκερ επανέλαβε τη θέση της πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα, από εκείνο των διαρθρωτικών αλλαγών.
Υπενθυμίζεται, πως χθες η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις της στην Αυστριακή Τηλεόραση είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, καθώς, όπως είπε, η πρακτική εφαρμογή μιας αποχώρησης είναι πολύ περίπλοκη και δαπανηρή.