Δικαιοδοσία στην ΕΕ για την κήρυξη χρεοκοπίας κρατών πρότεινε ο Τρισέ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Δικαιοδοσία στην ΕΕ για την κήρυξη χρεοκοπίας κρατών πρότεινε ο Τρισέ

Τάραξε τα «νερά» πάλι ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ προτείνοντας στην Ευρώπη να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του.


Ο Γάλλος τραπεζίτης θεωρεί ότι με την πρότασή του μπορεί να διασφαλιστεί η σωτηρία της νομισματικής ενοποίησης, όπως θεμελιώθηκε στο...   Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, στην Ουάσιγκτον, χθες Πέμπτη, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ πρότεινε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «η ομοσπονδία σε εξαιρετικές περιστάσεις μου φαίνεται όχι μόνο απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι έχουμε μια σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά μπορεί επίσης να ταιριάζει στην ίδια τη φύση της Ευρώπης μακροπρόθεσμα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος (κεντρικός) προϋπολογισμός της ΕΕ».

Παραδέχθηκε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση για λειτουργία ως Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη θα παραχωρούσαν ένα μεγάλο τμήμα δημοσιονομικής εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζεται θετικά πολιτικά. Για αυτό και διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να ενεργοποιούνται οι ομοσπονδιακές εξουσίες της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση». Να σημειωθεί ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και στην επιβολή προστίμων σε χώρες που έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Η πρόταση Τρισέ, όπως ο ίδιος ανέφερε, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι απόψεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ κατατέθηκαν την παραμονή της συνάντησης των G8, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα πιέσει την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους. Ακολουθεί η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η κρίση εμπιστοσύνης των αγορών προς τη ζώνη του ευρώ θα αμβλυνθεί σε ένα ή δύο χρόνια. Σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «σε δώδεκα έως είκοσι τέσσερις μήνες θα έχουμε κατευνασμό των αγορών». Όταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει ακόμη τέσσερα ή πέντε χρόνια, απάντησε: «Σε ό,τι αφορά την κρίση εμπιστοσύνης προς το ευρώ, δεν θα διαρκέσει τόσο. Πιστεύω ότι θα τελειώσει πολύ πιο σύντομα».

Bookmark and Share