Μία πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στους Σκοπιανούς το 2005 ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
Συγκεκριμένα το έγγραφο, που, σύμφωνα με τον Τσερβενκόφσκι, παρέδωσε ο Νίμιτς στον τότε πρωθυπουργό... Βλάντο Μπούτσκοφσκι, προτεινόταν η ονομασία «Република Македонија» (στα σλαβικά Ρεπούμπλικα Μακεντόνια) για τρία χρόνια και στη συνέχεια επαναφορά της συνταγματικής ονομασίας «Republic of Macedonia», ουσιαστικά της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε τελικά αποδοχής από τα Σκόπια, επειδή την είχε απορρίψει η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου τότε VMRO-DPMNE, του σημερινού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση «Republika Makedonija-Skopje», που είχε προτείνει ο Νίμιτς στην Ελλάδα και είχε αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση Καραμανλή το 2005. Στο ίδιο «πακέτο» συμπεριλαμβανόταν και η διάταξη, πως «καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο "MACEDONIA" ή "MAKEDONIJA"».
Τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια, και μετά την αρνητική εξέλιξη στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ που επανέλαβε πως η χώρα θα γίνει μέλος της συμμαχίας μόλις επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση και να προχωρήσει σε μία συμβιβαστική λύση.
Στο πλαίσιο αυτό επανήλθε η πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς όμως να αλλάζει η ονομασία («Μακεδονική/ο) για τις ονομασίες του «έθνους» και της «γλώσσας».