Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα και πώς μπορεί να διορθωθεί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα και πώς μπορεί να διορθωθεί

 

Η Ελλάδα μείωσε το πρωτογενές έλλειμμά της κατά 8% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια και το εργατικό κόστος κατά 13%. 
Πρόκειται για επιδόσεις success story με καταστροφικό τέλος. 
..Η JP Morgan εξηγεί το γιατί.



 Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμά της κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που καμία άλλη χώρα δεν έχει επιτύχει. Το εργατικό κόστος θα είναι φέτος μειωμένο κατά 13% σε σχέση με τα τέλη του 2009, μία προσαρμογή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το...  success story της Ιρλανδίας. «Από την άποψη ενός τεχνοκράτη, αυτές είναι εντυπωσιακές επιδόσεις», παρατηρούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Παρά τα αποτελέσματα αυτά, ωστόσο, κάτι πήγε στραβά στην περίπτωση της Ελλάδας. Για να κατανοήσει τα λάθη της «συνταγής», ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος συγκρίνει την ελληνική περίπτωση με το πρόγραμμα προσαρμογής της Ισλανδίας, που κρίθηκε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από όλους τους οικονομικούς παρατηρητές επιτυχημένο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ισλανδικό πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο για 4 λόγους:

1) Αποφασίστηκε να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις ζημιές των τραπεζών.
2) Αποφασίστηκε να μην γίνουν δημοσιονομικές περικοπές κατά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος του ΔΝΤ.
3) Διατηρήθηκε ή και ενισχύθηκε το κράτος πρόνοιας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
4) Έγινε συνετή χρήση μέτρων για τον περιορισμένο της διακίνησης κεφαλαίου.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων δεν μπορούν να γίνουν μέσα στη νομισματική ένωση. Όμως, οι άλλοι 3 παράγοντες της επιτυχίας έλειπαν από το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν δόθηκε ελάφρυνση από το χρέος εγκαίρως, όλα τα μέτρα πάρθηκαν με μιας και δεν δόθηκε προσοχή στην προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, προσθέτουν οι αναλυτές.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να βελτιωθεί η κατάσταση; Ένα σχέδιο Μάρσαλ είναι η καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας, εκτιμά η JP Morgan.

«Πολλά έχουν ειπωθεί για το σχέδιο Μάρσαλ της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, όμως, λίγα έχουν γίνει», προσθέτει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, χρειάζονται περίπου 20 δισ. ευρώ, ή το 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Εάν η Ελλάδα αλλάξει το γραφειοκρατικό και μη αποδοτικό διοικητικό/φορολογικό/νομικό σύστημά της αρκετά γρήγορα για να επιτρέψει την ταχύτατη απορρόφηση των χρημάτων αυτών, το σχέδιο Μάρσαλ θα μπορέσει τουλάχιστον να σταματήσει και ενδεχομένως να αναστρέψει την οικονομική πτώση.
Bookmark and Share