"Λεφτά δεν φεύγουν μόνο από την Ελλάδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

"Λεφτά δεν φεύγουν μόνο από την Ελλάδα"

 

 Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε άρθρο-ανάλυσή του «οι Έλληνες καταθέτες μπορεί να έχουν καταληφθεί από έναν μεγάλο φόβο που μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό, σύμφωνα με τον Έλληνα πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, αλλά πολλοί Έλληνες έχουν ήδη μεταφέρει τα χρήματά τους σε ασφαλέστερα μέρη στη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες, πριν από καιρό».


 Το...   άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως  οι ανησυχίες ότι οι Έλληνες θα κατέφευγαν μαζικά στις τράπεζες να εκταμιεύσουν τις καταθέσεις τους, έπληξαν την Αθήνα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα πρακτικά για τις δηλώσεις του Προέδρου Παπούλια στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Αλλά δεν είναι μόνο οι Έλληνες που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι καταθέτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τα λεφτά τους από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Και σήμερα, η ισπανική Bankia ανακοίνωσε ότι είδε τις καταθέσεις της να μειώνονται κατά 1 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα», επισημαίνει το Reuters.

Σημειώνει ακόμη ότι οι Έλληνες ανησυχούν ότι θα πληγούν από την υποτίμηση εάν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ οι πελάτες της Bankia «ταρακουνήθηκαν» από τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας τους και από την αυξημένη αβεβαιότητα για το τελικό κόστος των μεταρρυθμίσεων στον κλάδο.

Στην Ελλάδα, πηγές από δύο τράπεζες δήλωσαν στο Reuters ότι η απόσυρση κεφαλαίων την Πέμπτη ήταν σχεδόν αντίστοιχού μεγέθους με αυτό της Δευτέρας

« Όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει. Οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες τώρα με τη χειρότερη έκβαση, τη φυγή καταθέσεων», δηλώνει ο Arnaud Potier, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην IG Markets France.

Στην Ελλάδα, η με χαμηλό ρυθμό φυγή κεφαλαίων δεν έχει προκαλέσει πανικό. Αλλά αυτό μπορεί γρήγορα να αλλάξει εάν υπάρξει μια ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει το Reuters.

Και προσθέτει ότι οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη βρετανική Northern Rock σε ένα βράδυ το Σεπτέμβριο του 2008, περιμένοντας για ώρες στις ουρές τις ημέρες που ακολούθησαν, για να «σηκώσουν» τα χρήματά τους, παρά το ότι οι καταθέσεις τους ήταν εγγυημένες. Εν τέλει η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε να κρατικοποιήσει την τράπεζα.

«Οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο ποσοστό, αλλά είναι μια πολύ ανησυχητική ιστορία. Αλλά η εκροή καταθέσεων συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό που βιώνουμε στην ευρωζώνη είναι ένα αργό bank run», αναφέρει ο Michel Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων στην M&G International Sovereign Bond Fund.

Πέρυσι οι καταθέσεις «έκαναν βόλτα» αρκετά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία 120 ευρωπαϊκών τραπεζών. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 120 δισ. ευρώ έφυγαν μόνο από δύο βελγικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου των πελατών-καταθετών της Dexia, η οποία έπρεπε να διασωθεί και να αναδιαρθρωθεί. Μεγάλες εκροές εμφάνισε ακόμη και η KBC.

Περίπου 90 δισ. ευρώ βγηκαν από τις γαλλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων 30 δις. ευρώ για κάθε μία από τις Credit Agricole και BNP Paribas. Τα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία. Περίπου 140 δισ. ευρώ κατατέθηκαν σε τέσσερις τράπεζες, μεταξύ των οποίων στην HSBC και στην Standard Chartered. Και άλλες τράπεζες είδαν μεγάλες εισροές, όπως οι Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS, Sberbank, VTB.
Bookmark and Share