"Αρκετοί από εκείνους που μιλούν ελαφρά τη καρδία για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι είτε ανόητοι, είτε τσαρλατάνοι traders με short θέσεις, είτε πολιτικοί δημαγωγοί με εθνικιστική ατζέντα"...
Ο ίδιος θεωρεί... αρκετά πιθανή μια συμφωνία για την ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τονίζει ωστόσο πως αυτό που μετρά τη δεδομένη χρονική στιγμή «είναι το πόσο σύντομα και με πόσα κεφάλαια».
Για το θέμα των ευρωομολόγων σημειώνει ότι, αν και η Γερμανία τα απορρίπτει δημοσίως, η άποψη Γερμανών αξιωματούχων στο εσωτερικό της χώρας είναι διαφορετική.
Η ευρωζώνη είναι εγκλωβισμένη σε ένα μπρα ντε φερ, όπου οι οικονομικές και οι πολιτικές αποκλίσεις καθιστούν μια συλλογική λύση δύσκολη, σημειώνει.
Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των επιτοκίων δανεισμού που απολαμβάνουν η Γερμανία και οι άλλες χώρες με «ΑΑΑ» αξιολόγηση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αντανάκλαση της ισχύος τους, αλλά περισσότερο ως σύμπτωμα της απελπισίας των επενδυτών, εν μέσω αναφορών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προσθέτει ο ίδιος.
Όσο τα νέα χαμηλά των γερμανικών ομόλογων ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα της γερμανικής ισχύος και όχι ως σημάδι ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση, η πολιτική λύση θα είναι δυσκολότερη, τονίζει ο κ. Kapoor.
Τι εκτιμά για την Ελλάδα
Αρκετοί από εκείνους που μιλούν ελαφρά τη καρδία για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι είτε ανόητοι, είτε τσαρλατάνοι traders με short θέσεις, είτε πολιτικοί δημαγωγοί με εθνικιστική ατζέντα, υποστηρίζει ο κ. Kapoor.
Τονίζει ακόμη ότι όλη αυτή η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα έχει οδηγήσει το πρόγραμμα για τη χώρα εκτός πορείας.
"Ενώ αρκετοί αξιωματούχοι αρχίζουν και χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη και κανείς δεν έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ασχέτως του τι δηλώνεται δημόσια", προσθέτει.
Η μετρημένη προσέγγιση που υιοθετεί το ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική πολιτική εμπλοκή είναι σωστή προσέγγιση, σημειώνει ο αναλυτής.
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν περισσότερες παραχωρήσεις στο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν επιθυμείται να παραμείνει σταθερό το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό οικοδόμημα της χώρας αλλά και της ευρωζώνης.
Απαισιόδοξος για την Ισπανία
Κάθε μέρα που περνά, η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη προς τις ισπανικές τράπεζες είναι σαφέστερη. Οι ισπανικές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και από αυτό ούτε η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να τις διασώσει, τονίζει.
Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ο ESM ή ο ΕFSF να ενισχύσει απευθείας με ρευστό τις ισπανικές τράπεζες. Το ζήτημα είναι πότε θα συμβεί και με ποιους όρους, συμπληρώνει ο κ. Κapoor.
Η Ισπανία έχει μπλεχτεί σε έναν καθοδικό φαύλο κύκλο: από τη μια, η μείωση των κυβερνητικών δαπανών, που ενισχύουν την ύφεση, αποδυναμώνουν το ήδη αδύναμο τραπεζικό σύστημα κι αυξάνουν την ανεργία, και από την άλλη, μειωμένα έσοδα από τη φορολογία, που φέρνουν πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών.
Αν δεν γίνει κάτι ώστε να ανακοπεί η πτώση της, η χώρα θα οδεύσει προς πλήρη διάσωση (bail out). Kαι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν τα κεφάλαια ή η πολιτική βούληση από την Ευρώπη για κάτι τέτοιο, συμπεραίνει.
Οι δεσμοί μεταξύ των τραπεζών και της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ισχυροί και απειλούν να παρασύρουν και τους δύο προς τα κάτω αν δεν παρέμβει η Ευρώπη για να τους κόψει.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δίκιο που αρχίζουν να συζητούν την αλλαγή των όρων της συνθήκης του ESM ώστε να μπορεί να ενισχύει απευθείας τις προβληματικές τράπεζες.
Ωστόσο, η πρόταση παραμένει αμφιλεγόμενη και πολλές πτυχές της, όπως ο τρόπος ενίσχυσης και η εποπτεία των τραπεζών, παραμένουν ασαφείς, κι ενώ πολλές απόψεις έχουν εκφραστεί.
Για τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε αρκετές από τις θέσεις μας για τη βελτίωση της εφαρμογής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, παρατηρεί ο επικεφαλής της Re-define.
H επιμονή του κοινοβουλίου να μη θεωρεί ασφαλισμένους τους τίτλους για τους οποίους δεν έχει καταβληθεί φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα αποθαρρύνει τη φοροδιαφυγή.
Επίσης, η παραδοχή από το Ε.Κ. ότι ο φόρος μπορεί να εφαρμοστεί σε πιο περιορισμένη μορφή σε εθνικό επίπεδο ή από ομάδα κρατών θα οδηγήσει στη γρηγορότερη εφαρμογή του, συμπεραίνει ο Sony Kapoor.