"Η Ιταλία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει μετά την συμφωνία με την Ισπανία"..
Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ ωθεί την Ιταλία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ασκώντας πίεση στην μη εκλεγμένη κυβέρνηση του... τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, ώστε να αποφύγει μια επίθεση των αγορών, τονίζεται σε άρθρο του Bloomberg.
"Η Ιταλία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει μετά την συμφωνία με την Ισπανία" δηλώνει σε συνέντευξή του, ο Νικόλα Μαρινέλι του Glendevon King Asset Management στο Λονδίνο.
Και προσθέτει: "Η ισπανική διάσωση δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα δεχθεί επίθεση, αλλά ότι οι επενδυτές θα θέτουν σοβαρά υπόψη τους κάθε πληροφορία προτού αποφασίσουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα".
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ σε ομόλογα και έντοκα ανά μήνα, περισσότερα δηλαδή από το ετήσιο ΑΕΠ των τριών μικρότερων χωρών-μελών της ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία και Μάλτα).
"Το πρόβλημα για την Ιταλία είναι ότι ισχύει το γεγονός ότι όπου πηγαίνει η Ισπανία, ακολουθεί η Ιταλία" λέει ο Νίκολας Σπίρο του Spiro Sovereign Strategy.
Και προσθέτει: "Ο Μόντι φαίνεται ότι ανησυχεί περισσότερο για το τί συμβαίνει εκτός των ιταλικών συνόρων παρά στο κοινοβούλιο της χώρας. Αυτό είναι κατανοητό, διότι η Ιταλία δεν καθορίζει την τύχη της εδώ και πολύ καιρό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι για να λυθούν τα προβλήματα της Ιταλίας θα πρέπει πρώτα να λυθούν αυτά της ευρωζώνης".