Εκρηκτικη αύξηση σημείωσαν οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οδηγώντας σε ταχύτατη συρρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 50%, συμπιέζοντάς τους στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σημειώνεται ότι μετά τις 14 Μαΐου έληξε η μετενέργεια στην πλειονότητα των κλαδικών συμβάσεων, οδηγώντας είτε σε... αυτόματες μονομερείς μειώσεις είτε σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων υπό το φόβο της απόλυσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τις 14 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαΐου υπογράφηκαν 84.772 συμβάσεις, με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 23,5%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές αγγίζει και το 30%.
Μάλιστα σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ατομικών συμβάσεων που η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%. Ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έφτασε στις 400, οι οποίες αφορούν 30.659 εργαζόμενους. Η μέση μείωση μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων είναι 24%.
Η αλλαγή στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, καθώς εντός 15 ημερών, από τις 15 Μαΐου και έπειτα, υπογράφηκαν 173 επιχειρησιακές συμβάσεις για 16.830 εργαζόμενους και 20.571 ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Αύξηση εισφοροδιαφυγής
Παρά την εδραίωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης ο αριθμός των ανασφάλιστων πολλαπλασιάζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πέντε πρώτους μήνες του 2012, από τους 25.619 εργαζόμενους οι 9.024 ήταν ανασφάλιστοι. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στα 4,75 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Όπως προκύπτει από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, 55% των ελέγχων έγινε σε δραστηριότητες επιχειρήσεων εστίασης και το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας ήταν 65%, ενώ ακολουθεί το λιανικό εμπόριο όπου έγινε το 20% των ελέγχων και βρέθηκαν 12% ανασφάλιστοι. Το 4% των ελέγχων αφορούν τις βιοτεχνίες και διαπιστώθηκε ποσοστό 10% ανασφάλιστων.
Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης επισημαίνει ότι όσο καθυστερούν οι εργοδότες να αντιληφθούν ότι αν δεν βάλουν οι ίδιοι «φρένο» στις μειώσεις μισθών θα συμπαρασυρθούν στον οικονομικό κατήφορο τόσο περισσότερο δυσοίωνα θα γίνονται τα πράγματα. Ακόμη ο κ. Χάλαρης τονίζει ότι η παρατηρούμενη αδράνεια των κοινωνικών εταίρων και η χρήση των νομοθετικών δυνατοτήτων ως κανόνας, αντί ως εξαίρεση υπό ειδικές περιστάσεις, αναμένεται να οδηγήσει την πολιτεία σε αναθεώρηση μέτρων που έχει λάβει.
Αργυρώ Μαυρούλη