Σε χειρότερη θέση και από την Αργεντινή η Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Σε χειρότερη θέση και από την Αργεντινή η Ελλάδα

Ελληνική αποχώρηση από το ευρώ με υποτίμηση του νέου της νομίσματος θα ήταν πολύ πιο επώδυνη από τα μέτρα λιτότητας, υποστηρίζει μελέτη της Deutsche Bank στην οποία τονίζεται πως η σύγκριση με τη χρεωκοπία της Αργεντινής είναι λανθασμένη καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει ανάλογες παραγωγικές βάσεις.


 Πολλές είναι οι φορές που έχει ακουστεί ως λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης το παράδειγμα της Αργεντινής, δηλαδή η Ελλάδα να αποφασίσει την αποχώρησή της από...  το ευρώ και με το - υποτιμημένο - νέο της νόμισμα να επιτύχει την οικονομική της ανάκαμψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bank που αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, θα ήταν αδύνατο για την Ελλάδα να μιμηθεί την Αργεντινή, με αποτέλεσμα η αποδοχή μίας χρεωκοπίας και υποτίμησης του εθνικού νομίσματος να ήταν πολύ "σκληρότερη" από τα μέτρα λιτότητας που απαιτώνται για την παραμονή στο ευρώ.

Οι οικονομολόγοι Γκουστάβο Κανονέρο και Ζιλ Μοέκ, που συνέγραψαν τη μελέτη, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν είναι "ευλογημένη" με τις ισχυρές βασικές δομές και με πηγές οικονομικής ανάπτυξης που επέτρεψαν τη ραγδαία ανάκαμψη της οικονομίας της Αργεντινής από το 2002 και έπειτα.

Η Αργεντινή επίσης επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση για τις φθηνές εξαγωγές που έφερε το υποτιμημένο της νόμισμα, από την επιτάχυνση της οικονομίας της Βραζιλίας, σημαντικού εμπορικού της εταίρου, και την άνοδο της τιμής των σπόρων σόγιας, προϊόν που αποτελεί το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Αντίθετα, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα: "Δεν αναμένεται να συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στην περίπτωση της Ελλάδος, η οποία έχει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και περιορισμένη παραγωγή για εξαγωγές, άτονη ανάπτυξη στην περιοχή της και ανεπαρκή αύξηση παραγωγικότητας", αναφέρουν. Επιπλέον, το δημόσιο εξωτερικό χρέος της Ελλάδος, όπως και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής πριν τη χρεωκοπία της.

Ως αποτέλεσμα, οι Κανονέρο και Μοέκ καταλήγουν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με την Αργεντινή, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδος, ακόμη και μία ελεγχόμενη υποτίμηση κατά 50% θα έφερνε 15% μείωση του ελληνικού ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο και θα προκαλούσε 10% ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη χρεωκοπία, ενώ, αντίθετα στην Αργεντινή, παρά την ύφεση 11% το 2002, η ανάπτυξη έφθασε στο 9% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια.
Bookmark and Share