Τι σημαίνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τι σημαίνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα

 

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για απ΄ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF/ESM στην Σύνοδο Κορυφής σήμερα τα ξημερώματα, έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία για μελλοντική επέκταση του “μέτρου” και στις χώρες, που όπως η Ελλάδα, βρίσκονται ήδη σε “πρόγραμμα στήριξης”.

  •  Το ξεκαθάρισμα των όρων της συμφωνίας μένει να γίνει μέχρι τις 9 Ιουλίου από την EWG και το Eurogroup.

Στο περιθώριο των συζητήσεων που γίνονταν  στην Σύνοδο Κορυφής η αρχική...   ανεπίσημη “διευκρίνιση” που δόθηκε είναι ότι οι χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται στην αλλαγή αυτή.

Παρ΄ όλα αυτά στελέχη της Κομισιόν που ρωτήθηκαν σχετικά παρατήρησαν ότι ήδη στην απόφαση γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας με τρόπο που να αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η συνήθης πρακτική είναι να γενικεύονται υπό προϋποθέσεις οι ρυθμίσεις σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η αυστηρή τήρηση του συμφώνου, γεγονός που για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα ισοδυναμεί με την εφαρμογή των μνημονίων...

Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει και την Ελλάδα η χθεσινή απόφαση, αλλά αν αυτό γίνει θα αφορά το κομμάτι των 48 δισ. ευρώ του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι –αν η απόφαση έχει γενικευμένη εφαρμογή– το κρατικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα από 280 δισ. ευρώ (31/3/2012) σε 230 δισ. ευρώ,  εφόσον το κομμάτι του δανείου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Από το σημείο αυτό βέβαια αρχίζουν πολλά ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις μετά από την χθεσινή απόφαση, όπως για παράδειγμα, το τι θα παίρνει το EFSF/ESM εις αντάλλαγμα από τις τράπεζες (μετοχές, μετατρέψιμα ομόλογα, κ.λ.π.) και με τι όρους θα γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που ακόμα και με το εν ισχύ δάνειο δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε “πρόγραμμα” . Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία για την οποία το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος ήταν ο βασικός λόγος προσφυγής στο EFSF.

Για την Κύπρο πάντως η εξέλιξη της  συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί η ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης εφόσον συναρτηθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι με την βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της, μπορεί να διεκδικήσει όρους χρηματοδότησης ανάλογους με εκείνους της Ισπανίας και της Ιταλίας...

Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα και για την Ελλάδα η  απόφαση δημιουργεί ένα βελτιωμένο περιβάλλον προσδοκιών για τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσο αφορά τόσο το κομμάτι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και για το πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτερη προσέγγιση του στόχου βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Το ξεκαθάρισμα όμως των όρων αυτών μένει να γίνει μέχρι τις 9 Ιουλίου από την EWG και το Eurogroup. Μέχρι τότε οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν για να φανεί το κατά πόσο η σημερινή απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής αφορά μόνο τις χώρες που είναι εκτός προγράμματος ή μετά την Ισπανία “αγκαλιάζει” επίσης τις  Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και πόσο...
Bookmark and Share