Τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, στη γερμανική εκπομπή «Markus Lanz», φιλοξενεί σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Welt.
Ο κ. Βάιγκελ, που θεωρείται ένας από τους πατέρες του ευρώ και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση το 2002, μίλησε μεταξύ άλλων για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς και για τον «λαθρεπιβάτη» στην... Ένωση που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για την κρίση στην ΕΕ, ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως έγιναν λάθη κατά τη γέννηση και την ανατροφή της Ευρωζώνης που σήμερα την έχουν οδηγήσει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας ως τον ...λαθρεπιβάτη της ΕΕ.
«Εάν υποθέσουμε πως η Ελλάδα είναι ένας λαθρεπιβάτης αεροπλάνου, και αυτό ανακαλυφθεί στη μέση της διαδρομής, θα έχεις ακριβώς δύο επιλογές: Είτε τον πετάς από το αεροσκάφος - με ή χωρίς σωσίβιο - , είτε τον ταΐζεις μέχρι τη στιγμή της προσγείωσης. Αυτό, όμως, θα συμβεί μόνο εάν θεωρήσει τον εαυτό του ως ίσο και έναν από τους άλλους επιβάστεί», δήλωσε ο κ. Βάιγκελ συγκεκριμένα για την Ελλάδα.
Ο ίδιος, επίσης, σχολίασε πως ποτέ του δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα μπήκε στη νομισματική ένωση, ενώ σημείωσε πως οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ, εάν δεν τηρήσουν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρώην Γερμανό υπουργό τάχθηκε με σημερινές του δηλώσεις στη βρετανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times, ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, κ. Άντριου Τάιρι.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ανακούφιση που μεσολάβησε από το τελευταίο πακέτο διάσωσης, για να αναπτύξουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα προκειμένου να φύγει από το ευρώ. Είναι απερισκεψία να μην παραδειγματιστούμε από τη Lehman Brothers και να μην προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.
Μάλιστα, με σημερινό άρθρο του σε έκθεση του Κέντρου Μελετών Πολιτικής, ο κ. Τάιρι, εκτιμά ότι δεν υπάρχει άλλη λύση δεδομένης της απροθυμίας των Ελλήνων να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και της απροθυμίας των πλουσιότερων ευρωπαϊκών κρατών να συστήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό μεταφοράς κεφαλαίων προς τις ασθενέστερες οικονομίες. Τονίζει δε ότι, ενώ μία άτακτη έξοδος της Ελλάδας θα αποδεικνυόταν «καταστροφική», υπάρχει τώρα μια ευκαιρία αξιοποίησης των χρονικών περιθωρίων που δίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ώστε όλα να γίνουν με ομαλό τρόπο