«Πόλεμος» Eurobank - Alpha Bank - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Πόλεμος» Eurobank - Alpha Bank

 

Στα δικαστήρια θα λύσουν τελικά τις όποιες διαφορές προέκυψαν από το πρόσφατο ναυάγιο της συμφωνίας για τη μεταξύ τους συγχώνευση, οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank.



  

Συγκεκριμένα η διοίκηση του oμίλου Eurobank έχει προσφύγει στα διεθνή διοικητικά δικαστήρια εναντίον της Alpha Bank ζητώντας...  αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά την αποτυχημένη συγχώνευση των δύο τραπεζών.  Την παραπάνω εξέλιξη ανακοίνωσε κατά την χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους μετόχους ο κ. Νανόπουλος σημείωσε: "Εμείς από την αρχή της κρίσης έχουμε δημόσια τοποθετηθεί για την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να παραχθούν αξίες από τις συνέργειες και τις οικονομίες κλίμακας.

Σε αυτή τη βάση, τον Αύγουστο του 2011 προχωρήσαμε σε στρατηγική συμφωνία συγχώνευσης με την Alpha Bank. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank προχώρησε σε μονομερή ματαίωση της συγχώνευσης αυτής για λόγους που θεωρούμε ότι δεν ευσταθούν, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ληφθεί όλες οι εγκρίσεις των γενικών συνελεύσεων και των αρμόδιων αρχών. Απέμενε μόνο η υπογραφή μιας συμβολαιογραφικής πράξης για την ολοκλήρωση –και τυπικά– της διαδικασίας συγχώνευσης.

Κατά την άποψή μας, η ματαίωση της συγχώνευσης αυτής οδήγησε σε απώλεια σημαντικών συνεργειών και για τις δύο τράπεζες και είναι ασύμβατη με την επιδιωκόμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος και το στόχο διαφύλαξης του ιδιωτικού του χαρακτήρα".

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης με την οποία ματαιώνεται και τυπικά η προσπάθεια συγχώνευσης με τη Eurobank, είχε αναφέρει ότι η ακύρωση της συγχώνευσης δεν ήταν θέμα σχέσης ανταλλαγής. «Το νέο σχήμα θα έπρεπε να αντλήσει 9 δισ. ευρώ και εγώ, ως πρόεδρος αυτού του σχήματος, δεν θα μπορούσα να σας προτείνω υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες κάτι τέτοιο», είχε δηλώσει ο έμπειρος τραπεζίτης.
«Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες θα οδηγούσαν σε άμεση κρατικοποίηση του νέου σχήματος. Τα κεφάλαια είναι πολλά και δεν θα μπορούσαμε να τα αντλήσουμε», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «δυστυχώς πρέπει να ακυρώσουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της νέας τράπεζας, η οποία θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος».

Κ. Παπαγρηγόρης 
Bookmark and Share